Gošće iz Barajeva u poseti Grockoj

0
2252
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Da Grocka ima štošta da ponudi izletnicima, pokazali smo još jednom u subotu, 10. decembra ugostivši predstavnice Centra za kulturu Barajevo i Unije žena ovog mesta. U cilju razmene iskustava, gošće iz Barajeva došle su na poziv opštine Grocka i Unije žena da se bliže upoznaju sa opštinom Grocka, njenim kulturnim blagom i lepotama, kao i radom Centra za kulturu.

U ime opštine Grocka i Unije žena, zamenica predsednika opštine Grocka Živadinka Avramović i g-đa Zorica Simonović su u saradnji sa direktorkom Centra za kulturu Grocka Zoricom Atić, gošćama iz Barajeva upriličile sadržajan izlet. Izlet je obuhvatio Arheološko nalazište u Vinči, Rančićevu kuću, ambijentalnu celinu „Gročanska čaršija“, Kasnorimsku grobnicu u Brestoviku, manastir Rajinovac u Begaljici, i vidikovac restorana „Vinogradi“ u Grockoj.

Odabrana trasa za ovaj dan otpočela je na arheološkom nalazištu „Belo brdo“ u Vinči, gde je arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda, kao i uvek nadohnuto predstavio značaj i vrednosti neolita i staru civilizaciju koja je ujedno i prva evropska civilizacija.

Izletnice je zatim „preuzela“ istoričarka umetnosti Zorica Atić, koja je u svojstvu kustosa dame provela istorijom Grocke i Rančićeve kuće, domaćeg bisera narodnog neimarstva i ujedno spomenika kulture, koji je danas sedište Centra za kulturu Grocka. Spomenik Iliji Garašaninu, zatim zaštićena ambijentalna celina „Gročanska čaršija“, pojedinačne stare kuće kao i šarm varoši iz 19. veka koji Grocka i dalje neguje kao svoj prepoznatljivi zaštitni znak, potpuno je očarao naše goste. Ovom utisku doprenili su i slikoviti detalji iz istorije Grocke, o kojoj još kako ima šta da se kaže…

Put nas je dalje poveo ka Kasnorimskoj grobnici, koja je potpuno iznenađenje za svakog novog posetioca, pa ni ovi današnji nisu ostali imuni na priču o Brestoviku u doba rimske vlastele. Manastir Rajinovac u Begaljici, sa ocem Stefanom kao domaćinom, bio je gostoljubiv kao i uvek, gde je rečiti arhimandrit predočio gošćama istorijat manastira, njegov rad, lepotu sadašnje crkve i način života ovog ženskog manastira. Svakoj gošći je za uspomenu ovom prilikom darivao i ikonu sa određenim svetiteljem.

Poslednja destinacija i lagani povratak u savremeno doba bio je čuveni vidikovac restorana Vinogradi, koji je upotpunio današnje utiske, kako svojom lepotom, tako i lepotom panorama od kojih zastaje dah, ali i neporecivo zanimljivom pričom o ličnostima koje su prodefilovale ovom lokacijom, koja podno sebe krije i arheološko nalazište.

Grocka je nedvosmisleno kulturno-turistički biser grada Beograda, a naše dame su se u to uverile iz prve ruke. Zadovoljstvo je bilo i njihovo i naše, a čitav doživljaj je upotpunio neobično lep decembarski dan.

tekst i foto: Z. Atić

 


Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR