Grocka: Odrzano 3 takmičenje u lovu na smuđa tehnikom muvanjem (FOTO)

0
2175
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U rečnoj oazi ribolovaca i nautičara Grocke u nedelju 4. decembra 2016. godine na Dunavu u Grockoj održano je III po redu ekipno takmičenje u ribolovu na smuđa muvanjem, u organizaciji Društva sportskih ribolovaca „Gročica“, i pod budnim okom predsednika društava ribolovaca i nautičara u Grockoj Predraga Jankovića Zmaja.
U tradicionalnom metodu lova smuđa muvanjem učestvovalo je 20 ekipa sa 40 učesnika, a takmičari su prispeli iz Smedereva, iz naselja opštine Grocka, Pančeva, Beograda, Omoljice… Ekipe su se sastojale od 2 takmičara po čamcu, a ulovljena riba je nakon merenja puštana nazad u reku. Za regularnost takmičenja starali su se redari kluba “Gročica”, kao i predstavnici ribolovačke službe “Rivers protekt” iz Paraćina.
Takmičarima su išli na ruku sunčan i prozračan decembarski dan bez vetra i mirna reka, ali ne i temperatura. Isplovili su u 8 sati izjutra kada je zabeleženo šest stepeni celzijusovih u minusu, pa su se ledile i strune i brkovi, ali je takmičarski izazov bio utoliko veći. Pecalo se tehnikom muvanja iz čamca, iz mesta, krstarilo se gročanskom obalom u potrazi najbolje pozicije, a najbolji ulov bio je u vodi iza treće gročanske obale, a to je lokacija nakon prostrane Gročanske ade. Sportski ribolovci kažu da je u današnje vreme najozbiljnija otežavajuća okolnost za sportski ribolov i uživanje na reci krivolov, i apeluju da se pitanju uništavanja ribljeg fonda posveti veća pažnja, jer je stanje, prema njihovim rečima, alarmantno.


Svi učesnici su se oko 13 časova, kako je i planirano, vratili u marinu sa ulovljenom ribom, nakon čega je usledilo merenje ulova, rangiranje takmičara i proglašenje pobednika. Treće mesto osvojila je ekipa iz Ritopeka, starog alaskog kraja opštine Grocka – Dejan Mladenović i Božidar Vuksić ulovili su dva komada ribe težine 1.65kg. Drugo mesto osvojila je ekipa iz Grocke, u kojoj je bio predvodnik ovdašnjih ribolovaca – Predrag Janković Zmaj i Dejan Brkić stigli su na obalu sa 3 komada ribe i ukupnim ulovom od 3.79kg, pri čemu je proslavljeni ribolovac i ekolog Zmaj ulovio i najveći pojedinčani primerak od 2.22kg. Prvoplasirani takmičari bili su iz Ivanova – Bratislav Stojković i Stojan Jankulov odneli su ubedljivu pobedu sa sedam komada ribe i ukupnim ulovom od 5.95kg. Ukupan ulov je brojao 21 primerak ribe, a najmlađi učesnik ovogodišnjeg takmičenja bio je dvanaestogodišnji Vasilije Veljić iz Smederevske Palanke, koji je isplovio sa svojim ocem Aleksandrom i upecao ribu težine 0.79kg.


Prvoplasiranima je pehare i nagrade uručio predstavnik lokalne samouprave Zoran Kostić, član veća GO Grocka, dok je drugoplasiranoj ekipi pehare uručila Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu opštine Grocka, a trećeplasiranima Dejan Brkić, predstavnik domaćina OOSR “Gročica” iz Grocke.


Sponzori i prijatelji ribolovnog društva „Gročica“ obezbedili su svim plasiranim učesnicima uz pehare i medalje prigodne nagrade u vidu pecaroških štapova, mašinica, ribolovnog pribora i drugih ribolovnih potrepština.
Ribolovci su poznati i kao dobri domaćini, te je nakon proglašenja pobednika za sve učesnike takmičenja organizovan pravi dunavski ručak, koji se sastojao od vrele domaće riblje čorbe i pržene ribe. Usledila je i nagradna lutrija, takođe praćena lepim nagradama sponzora. Učesnici i gosti nisu žurili da se raziđu, već su do mraka nastavili druženje u srcu gročanske nautičke marine, u prijatnom ambijentu restorana “Marina”.

FOTOGRAFIJE

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR