Запуштени објекат културе: Некадашњи биоскоп у Гроцкој

0
1564
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Пространи објекат културе у Гроцкој, заборављен је и напуштен већ деценијама. Дворана некадашњег биоскопа у Гроцкој, од свог настанка 60-тих година прошлог века па све до 90-тих година када је престао са радом, коришћена је и као концертна сала и позоришна дворана. Простор је у власништву општине Гроцка и располаже са близу 400м2, са више од две стотине места за седење и пространом позорницом, а налази се у самом срцу старе вароши крај Дунава. Одмах крај главне грочанске улице – чувене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, која је реконструисана и уређена током 2016. године.

Захваљујући залагању Драгољуба Симоновића, председника општине Гроцка, и подршци Живадинке Аврамовић, заменице председника општине, у сарадњи са Центром за културу покренуто је питање привођења намени овог давно заборављеног простора културе.

Током 2016. године учињени су значајни помаци када је оживљавање простора културе и локалне културне сцене у питању, а решавање питања овакве дворане, која би имала вишеструку намену и служила бројним културним потребама становника, Гроцкој би удахнуло нови живот. Да подсетимо, општина Гроцка спада међу најмлађе београдске општине, са великим бројем деце и младих којима су и бројни и разноврсни садржаји културе – неопходни.

Овог простора културе се одлично сећају Грочани средње и старијих генерација, будући да су овде одгледали многе биоскопске хитове, позоришне представе, дочекивали и испраћали музичке звезде. Служио је и за концерте локалних бендова, наступе аматерских позоришта и КУД-ова, који су и дан-данас бројни у овој многољудној београдској општини.

Баш због недостатка адекватног простора, Гроцка као вековно административно и културно седиште општине данас се суочава са немогућношћу организовања многих културних садржаја.
Концерти и сценска извођења, уколико временске прилике и годишње доба не дозвољавају наступ у башти Ранчићеве куће или на отвореној сцени у Грочанској чаршији, силом прилика се организују у свечаној сали ОШ „Илија Гарашанин“ или у скупштинској сали у управној згради општине Гроцка. Музичка школа у Гроцкој ниже успехе на републичком нивоу, а нема салу за наступе својих младих талената или пак концерте које би угостила у Гроцкој. Културно-уметничка друштва немају простор где би представила свој рад, и тако редом…

Објекат су обишли представници општине Гроцка, Центра за културу и Канцеларије за младе, на челу са заменицом председника општине Живадинком Аврамовић. У старој дворани су у потпуности очувана седишта, а затечена оштећења се првенствено односе на делом урушени спуштени плафон, замену врата, демонтирање „зида“ од лесонита којим је преграђена позорница, малтерисање и кречење, и уређење прилаза.

Објекат културе у Гроцкој, који се баш тако и као такав наводи у имовинским картама, већ 2017. године поново може угостити концерте и позоришне представе, на задовољство свих нас.

текст и фото: З. Атић

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR