EU pomaže Srbiji: Stiže nam 166 miliona evra!: Proverite da li ste na ovom spisku i novac je VAŠ

0
2246
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Evropska unija odobrila je dodatnih 166,4 miliona evra za podršku pristupanju Srbije EU koje će Srbija moći da iskoristi u naredne tri do četiri godine, saopštio je danas EU info centar u Srbiji.

Kako se dodaje, reč je o bespovratnim sredstvima koja su izdvojena iz paketa pomoći Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za 2016, a ne o kreditima koji se otplaćuju uz kamatu iz budžeta.

 

Tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da ta podrška pokazuje koliko je EU ozbiljna u pogledu evropske budućnosti Srbije.

„Nastavićemo da podržavamo modernizaciju Srbije i donosimo konkretne prednosti građanima“, rekao je Devenport.

Kako se ističe zahvaljujući sredstvima EU, u protekloj godini je podrška pružena velikom broju novih srpskih preduzetnika, raseljenim porodicama i onim koje su pogođene poplavama iz 2014, ulagano je u obnovu Golubačke tvrđave.

„EU je najveći izvor podrške Srbiji u rešavanju izazova migracija. Očekujemo da ove godine bude obnovljeno još nekoliko desetina obrazovnih ustanova širom Srbije, da rekonstrukcija Žeželjevog mosta u Novom Sadu bude završena te da srpski poljoprivrednici počnu da koriste fondove EU“, navodi se u saopštenju.

Ključne oblasti u kojima će biti iskorišćeno 166,4 miliona evra, kako je dogovoreno sa Vladom Srbije, su podsticanje konkurentnosti i inovacija i podršku malim i srednjim preduzećima, podrška lokalnom razvoju, podizanje kvaliteta obrazovanja i veština, podrška razvoju zakonodavnih i institucionalnih kapaciteta, sprovođenju standarda EU i pristupnim pregovorima…

„Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. i planiranih milijardu evra u naredne četiri godine, EU je daleko najveći partner Srbije“, navodi se u saopštenju.

Izvor:bktvnews.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR