Вокална етно-група Основне школе „Свети Сава” из Врчина објавила аудио CD

0
2131
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Oсновна школа „Свети Сава” у Врчину издала је аудио CD са традиционалним нумерама у a-капела извођењу школске вокалне етно-групе, који је круна вишегодишњег рада. Великим ангажовањем наставнице музичке културе Миле Ђачић, материјал је снимљен у студију „Алагић” и ових дана је доступан и широј публици. 

Вокална група ОШ „Свети Сава” из Врчина настала је као продукт рада у оквиру секције за традиционално народно певање. Основни циљ је упознавање и рад на очувању српске националне и културне баштине, едукација младих, јавно представљање и стицање нових искустава како би управо млади људи постали најбољи представници правих традиционалних вредности. На креативно-едукативан начин чланице етно-групе уче о традицији на којој њихов рад почива и истовремено постају њени чувари.              

Сарадњом са удружењима Срба у дијаспори школа је успоставила интернационалну сарадњу, а вокална етно-група је наступала на међународним манифестацијама, као што су Доситејеви дани у Српском Семартону недалеко од Темишвара у Румунији, Дани српске културе у Сегедину у Мађарској, наступ поводом отварања изложбе „Венчање краља Александра и краљице Марије” у Музеју штампе у граду Жомбољ у Румунији. Сваке године остварени су и завидни резултати на градским такмичењима у категоријама соло наступа, дуета, терцета и целог састава. 

Чланице вокалне етно-групе су Мирјана Ђорђевић, Лидија Божиновић, Теона Лазаревић, Анастасија Кангрга Микулић, Наталија Фаркаш, Невена Теофиловић и Василија Бугарски. Вокални педагог етно-певачке групе је Мила Ђачић, мастер етномузикологије, која у овој школи од 2011. године ради као наставник музичке културе.

Извор и фото: београд.рс

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR