NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Душко Живанчевић: Канцеларија за пољопривреду у Гроцкој оправдава своју улогу

Душко Живанчевић: Канцеларија за пољопривреду у Гроцкој оправдава своју улогу

0
2600
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Канцеларија за пољопривреду градске општине Гроцка формирана је прошле године и  полако почиње да даје резултате. Она је формирана на иницијативу председника градске општине Гроцка Драгољуба Симоновића, у циљу пружања услуга и информација пољопривредницима са територије општине Гроцка, који чине једну од главних привредних грана ове општине.

О начину функционисања, оствареним резултатима и даљим плановима , који ће допринети развоју пољопривреде, разговарали смо са дипломираним инжењером пољопривреде Душком Живанчевићем, који је запослен у Канцеларији за пољопривреду градске општине Гроцка и помоћник је председника градске општине Гроцка за пољопривреду.

 

Може те ли нам рећи нешто више о улози Канцеларије за пољопривреду?Како је замишљен начин рада и пружања услуга грађамнима?

– Смисао канцеларије је замишљен тако да буде увек на услузи пољопривредницима, она својим радом треба да помогне сваком пољопривреднику, да може да добије праву информацију везано за све врсте субвенција које може да оствари, сутручне информације које му могу помоћи у производњи, а и да упути све примедбе ако је нечим незадовољан.

Промовисање канцеларије смо започели одмах по њеном настанку, организовали смо састанке са произвођачима у неколико Месних заједница на територији наше општине у некима сами, у неким са ПССС Падинска скела, где се уз упознавање са радом канцеларије врше и воћарска предавања.

 

Да ли грађани показали интересовање и посећују ли канцеларију?

– Посећеност канцеларији је заиста велика, иако смо још увек у почетној фази развоја, пољопривредници су препознали ово место које је формирано њима на услузи, мада ја лично очекујем да ће се то интересовање још више прошири, јер свак   добра препрорука се врло брзо чује.

Највише су заинтересовани за  субвенције и подстицаје, јер су тренутно расписани конкурси за доделу подстицајних средства од стране Града Београда где је интересовање заиста велико. Наше пољопривреднике највише занимају  подстицаји везани за тракторе, што је и логично јер нам је механизација дотрајала и свако обнављање је од суштинског значаја за даљу производњу.

 

Како и на који начин им ви конкретно помаже у томе?

– Моја помоћ се своди на то да пољопривреднику пружим праву информацију о условима конкурса, да му помогнем око документацје која је потребна за достављање и контролу те докумнтације да ли је она исправна и у складу са конкурсом.

Поред конкурса, које  је расписао Град Београд, очекујемо да крену подстицаји од стране  Министарства пољопривреде и заштите животне средине како је најављивано од стране министра Бранислава Недимовића. Кроз те конкурсе очекујем да се јави јако велики број наших произвођача јер је у плану такође субвенционисање воћарско-виноградарских трактора, а пошто смо ми општина са највећом засађеном површином под воћем у Србији, сигуран сам да ће велики број наших пољопривредника и искористит те субвенције.

 

Који  су вам приоритетни планови  и шта очекујете да ће бити реализовано у овој години ?

-У наредном периду ,пошто се пролеће приближава, кренућемо у обиласке Месних заједница, где ћемо организавати зборове са руководством општине да бисмо утврдили ,заједно са произвођачима, који су приоритетни проблеми, мада и ми знамо шта је примарни задатак. Обићи ћемо свако место и почети израду  планова за поправку и санцију атарских путева који воде до противградних станица, јер сезона одбране од града врло брзо ће почети и не желимо да нам се понови прошла година.

 

Кад већ помињете прошлу годину, шта стре предузели по том питању, јер прошлогодишња штета од града је била велика?

-Од како сам почео да радим први задатак је био да погледам све противградне станице и сачиним извештај о томе како је заштита од града радила 2016. године. Обишао сам терен и оно што сам утврдио није за похвалу, зато сам дао предлог да се општина Гроцка активно укључи у решавање проблема, јер сам контактирао руководица РХМЗ-а и његов одговор је био да би било пожељно да помогнемо јер њихова средства су скромна и ограничена.

 

Шта то конкретно значи?

–   К онкретно значи да ми из нашег буџета плаћамо стрелцима по 10000 динара а од РХМЗ-а који их ангажује добијају 4000 динара, да планирамо набавку ракета како би свака станица била максимално оперативна и спремна на почетку сезоне одбране од града.

 

Какви су вам планови за будућност?

–   Планова је много али упорним и темељним радом можемо полако и сугурно све да постигнемо, желим да нагасим да је све више младих људи заинтересовано да се бавим воћарством на својим породичним газдинствима што је велика ствар, а на нама је да им максимално помогнемо у томе и пробамо да чујемо шта њима конкретно треба да би постигли заједнички успех.

grocka.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR