Завршна свечаност II Фестивала „Моје село у причама и песмама“

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

У суботу, 25. марта у скупштинској сали ГО Гроцка одржана је завршна свечаност II Фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији под називом „Моје село у причама и песмама“, чији је домаћин и суорганизатор за 2017. годину Градска општина Гроцка у сарадњи са Центром за културу Гроцка, а носилац Друштво за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца.

Присутне је у име домаћина поздравила заменица председника Градске општине Гроцка Живадинка Жижа Аврамовић, пожелевши добродошлицу учесницима и гостима, и нагласивши значај манифестације која се ове године реализује у Гроцкој.

Присутнима су се обратили и академик проф. др Слободан Нешковић, почасни председник Друштва за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца, Жика Ајдачић, секретар Културно-просветне заједнице Србије, др Милутин Матић, руководилац пројекта и директор фестивала, проф. др Раденко Круљ у име жирија, и у име учесника Миомир Филиповић Фића, уредник листа „Сеоске новине“ из Сремске Митровице.

За 10 најистакнутијих аутора додељене су награде и признања за најбоља ауторска остварења на селу и о селу у Републици Србији за 2017. годину у виду уметничких слика, дародавница и златника, уз читање одломака из награђених ауторских остварења, док ће промоција радова бити организована у јулу месецу, у оквиру јубиларних 50. „Грочанских свечаности“.

На фестивалу „Моје село у причама и песмама“ најбоља књижевна остварења на селу и о селу у Републици Србији за 2017. годину, по такмичарским категоријама постигли су:

 

  • Ђаци – млади песници ОШ „Дража Марковић Рођа“, село Смољинац, општина Мало Црниће

(ментор: Зорица Перић, професор) – за дечје стваралаштво на селу и о селу.

–    2. Драгана Ђурковић Тошић из села Трнава – Град Чачак, за збирку прича „Тихо жуборење“,
–     3. Надица Илић, насеље Калуђерица – Градска општина Гроцка, за песму „Грочански завичај“,
–    4. Бранка Радовановић, село Барич – Општина Обреновац, за роман „Календар мога детињства“,

  • Миладин Вукосављевић, село Љубић – Град Чачак, за

збирку песама „Изругивање кругу“,

  • 6. Гордана Илић, село Церовац – Град Крагујевац, за збирку

прича „Приче из сеоског миљеа“,

  • Удружење за културу и уметност „ЛОГОС“ из села Својново

– Општина Параћин, за вишегодишњу културно-уметничку и издавачку делатност на селу и о селу у Републици Србији,

  1. Хаџи Аца Кожокић, село Давидовац – Општина Кладово, за књигу – студију „Сеоски обичаји, празници и веровања“,
  2. Милован Аксентијевић, село Сибница – ГО Сопот, учесник конкурса из места Панмур код Окланда, Нови Зеланд, за песму «Тамо»,
  3. Удружење „ЗАВИЧАЈ“ – Сремска Митровица, за лист „Сеоске новине“ (уредник Миомир Филиповић Фића),

Од свих приспелих ауторских радова на конкурсу, за најбоље ауторско дело је проглашена збирка прича „Тихо жуборење“, ауторке Драгане Ђурковић Тошић из села Трнаве код Чачка.

 

Представници организационог и извршног одбора Другог фестивала књижевног стваралаштва на селу и о селу у Републици Србији за 2017. годину у име домаћина били су Драгољуб Симоновић, председник ГО Гроцка, у својству председника Организационог одбора, чланови Живадинка Аврамовић, заменица председника ГО Гроцка и Зорица Атић, директор Центра за културу Гроцка.

Оцењивачка комисија, односно Стручни жири Фестивала је радио у саставу: др Момчило Исић, виши стручни саветник Института за савремену историју, проф. др Раденко С. Круљ, професор Филозофског факултета у Приштини, Косовска Митровица, и Светлана Цеца Ристић, писац, победник I фестивала „Моје село у причама и песмама“ за 2016. годину у Смедеревској Паланци. Директор фестивала био је др Милутин Матић из Друштва „Светионик“, социолог села.

У програму су запаженим наступима учестовали ученици Основне музичке школе „Гроцка“. Представили су се Душан Митровић, гитара, Стефан Лазаревић, хармоника, камерна група„Срма“ новооформљеног одсека за српско традиционално певање, Мали хор, као и Хор ученика ОМШ „Гроцка“.

Градска општина Гроцка, домаћин и покровитељ овогодишњег фестивала, честита свим учесницима и ствараоцима, захваљује носиоцу фестивала Друштву за народно просвећивање „Светионик“ из Крагујевца на сарадњи, Центру за културу Гроцка на подршци у реализацији фестивала, и Основној музичкој школи у Гроцкој која је својим учешћем оплеменила завршну свечаност.

Фотографије свечаности можете погледати ОВДЕ:

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR