ЛИКОВНИ КОНКУРС за децу и младе „Моје окружење – културно наслеђе и природа“

0
NextWEB hosting

Центар за културу Гроцка вас позива: ЛИКОВНИ КОНКУРС за децу и младе са темом „Моје окружење – културно наслеђе и природа“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2017“

Центар за културу Гроцка расписује Ликовни конкурс намењен деци и младима са територије општине Гроцка са темом „Моје окружење – културно наслеђе и природа“. Конкурс је отворен од 3. маја до 9. јуна 2017. године, а групна изложба најуспелијих ликовних остварења биће одржана у Ранчићевој кући током септембра месеца, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.
Дани европске баштине су ове године у Србији у знаку теме „Културно наслеђе и природа“ која наглашава принцип неодвојивости културног и природног наслеђа. Манифестација промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. Потенцијал који нуди културно наслеђе је огроман, и користи свима. У оквиру предложене теме „Културно наслеђе и природа“, акценат може бити стављен на наслеђе и пејзаж, наслеђе и одрживи развој, наслеђе и биодиверзитет, наслеђе и климатске промене, као и указивање на највеће ризике, односно опасности по наслеђе и природно окружење.

„Моје окружење – културно наслеђе и природа“ је простор у коме растемо, истражујемо, откривамо, сазнајемо, учимо. Циљ конкурса је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење лепоте и вредности непосредног окружења у коме живе.
Пред учесницима је задатак да се уз помоћ одраслих упознају са културним вредностима и наслеђем, лепотом и богатством свог краја (археолошка налазишта, винчанску културу, Касноримску гробницу у Брестовику, народно неимарство, манастир и цркве, реку Дунав, аде, воћњаке, винограде…).


Ликовни конкурс намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и средње школе Општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама:
– предшколци
– 1-4 разред
– 5-8 разред
– средњошколци
Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културне и природне вредности из окружења.

Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блока 4 и Блока 5 до формата 50 са70цм.

Учесници предају по један рад, потписан пуним именом и презименом аутора, назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе, именом и презименом наставника/васпитача, као и називом школе и насеља.
Радове прегледа независна Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби. Изложба има за циљ да подстакне и промовише дечју креативност али и да покрене свест о важности културних вредности којима смо свакодневно окружени, а чији су будући носиоци управо деца и млади.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење – културно наслеђе и природа“ биће одржана током септембра месеца 2017. године у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.
Рок за достављање радова је 9. јун 2017. године.

За додатне информације:
– Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21;
– Зорица Атић, аутор изложбе 064 64 73 750

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × one =