Завичајни музеј Гроцке – било некад и дошло време да буде поново

0
NextWEB hosting

Градска општина Гроцка којој легат припада, у сарадњи са Центром за културу Гроцка има намеру да ове године поново изложи драгоцену музејску збирку из Завичајног музеја као сталну поставку, овај пут у улазном делу библиотеке “Илија Гарашанин” у срцу Гроцке, “Грочанској чаршији”. Паралелно са овим напорима, у току је рад на обнови Дома културе у Гроцкој.

Kаталози у прилогу нас подсећају на неко прошло време које треба да се врати. Не у смислу прошлости, већ да се врати тај културни и образовни замах који је Гроцка пре коју деценију имала.

Завичајни музеј Гроцке је некада радио дивне и значајне догађаје у нашем месту – деценију или мало јаче колико је трајао. Од свих сегмената Народног универзитета Гроцке, Завичајни музеј је последњи основан, залагањем изванредног проф. др Александра Костића.
Музеј је и поред тога што је имао сталну поставку издавао публикације, организовао изложбе, разноврсне културне догађаје, и то све као организациона јединица Народног универзитета у матичном простору Ранчићеве куће.
Када се распала Југославија, са њом је нестао и Народни универзитет, Завичајни музеј Гроцка, Туристичко друштво Гроцке, Дом културе “22. децембар” (познатији као биоскоп)… У једном жалосном тренутку за шири регион је 90-тих све стало или посустало.

На део делатности Народног универзитета се 90-тих надовезала Библиотека града Београда и Галерија 011, да би почетком 21. века тај замах почео да замире. Из Ранчићеве куће је у међувремену повучен легат др А. Костића.
Потом је 2006. године у Ранчићевој кући основан Центар за културу Гроцка, и за коју годину се сменом генерација заборавило шта је све и како је било некада.

Али, ми смо ту да оно што је било вредно и што нам је потребно, обновимо и надовежемо се. Вреди се подсетити да је култура нешто што смо добили у наслеђе од својих предака и од својих старијих. Није све почело од нас и од данас, нити се с нама завршава – а на нама је да се потрудимо да наредним генерацијама оставимо што више.

Проф. др Александар Костић је са том намером и завештао 1978. године своју изванредну збирку и личне предмете Гроцкој – не да буду у кутијама 15 година, већ да послуже свим Грочанима, садашњим и будућим, као подстицај за даља научна истраживања у Гроцкој.
Уједно, велико хвала драгим колегама из библиотеке “Илија Гарашанин” што су легат брижљиво чували све ове године и нису дозволили да се његов садржај растура.

текст и фото: Зорица Атић

о:

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

2 × 5 =