Ранчићева кућа: Отварање изложбе слика „Чаробни брег“ ауторке Весне Џакић

0
NextWEB hosting

Позивамо вас да у петак, 26. маја 2017. године у 19 часова присуствујете отварању самосталне изложбе слика под називом „Чаробни брег“ ауторке Весне Џакић, у галеријском простору Центра за културу Гроцка, Ранчићева кућа, Мајевичка 9 у Гроцкој. На отварању изложбе представиће се ученици Основне музичке школе у Гроцкој.

ЧАРОБНИ БРЕГ: Бајколики ликовни светови Весне Џакић исткани су од успомена и сећања. Оживљене успомене детињства, мотиви природе и архитектуре кројени маштом уметнице одредили су и претворили њенo стваралаштво у препознатљив уметнички израз. Изложба слика ,,Чаробни брег“ чини циклус радова настао у протеклој и овој години, и представља доследан  део вишегодишње креативне игре из које настају бајковити универзуми Весне Џакић. Својеврсне ликовне приче уметница приповеда мотивима који су истовремено прасимболи и орнаментални украси својствени деци. Срца, звезде, дрво, цвеће, куле, кућице или читава архитектонска утврђења су интуитивно и спонтано одабрани реквизитариј којим обликује и испреда своје ликовне бајке. Боје и облици датих елемената варирани су виспрено и умешно у разигране ритмове. Маштовитост њиховог композиционог распореда у којем је све могуће и безгранично буди осећање љупкости и раздраганости детињства. Колоритна треперавост, нежни и танани тонови боја евоцирају топлину и љубав. Линијa je у служби дескрипције приказаног и неизоставни градивни елемент слике. Луцидно, служећи се савременим и свевременим језиком Весна Џакић креира варијације бајних места и призора. Светлошћу обасјани величају и славе живот и лепоту. У њима се виори победоносна застава мира, љубави и пријатељства. Веснине слике нас позивају на дијалог нудећи отклон и прибежиште, станку oд свакодневице и повратак у безбрижне дане детињства. Оне су омажуспоменама и сновима детињства исписан бојом, сликарском четком и осећањима, наводи сликарка Марион Дедић у уводној речи каталога.

мр Весна Џакић (1972) рођена је у Београду, Земун. Дипломирала је сликарство 1997. године на Факултету примењених уметности и дизајна Универзитета у Београду, а магистрирала је графику на истом факулетету 2003. године у класи професора Бранислава Макеша. Члан је УЛУС-а и УЛУПУДС-а. Остварила је 11 самосталних изложби и учествовала на преко 50 групних изложби у земљи и иностранству.Учесница је ликовних колонија, а међу освојеним наградама издвајамо Прву награду 2009. године на изложби “Ex libris“, Галерија 107,Земун. Живи и ради у Београду као самостални уметник.

Улаз је слободан. Добродошли!

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

10 + nineteen =