Ранчићевa кућa: Слике Дунава Мише Чоловића и звуци етно-џеза у извођењу трија „Тројица“

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 4. августа отворена је изложба слика „Дунав“ сликара Мише Чоловића. Поставку, уметника и занимљивости старе вароши крај Дунава, која је и била инспирација за изложене радове, посетиоцима је представила историчарка уметности Зорица Атић, док је уметник поздравио присутне изневши и своје виђење међусобне интеракције слике и посматрача.

На осамнаест радова средњег и већег формата у техници уље на платну аутор износи своје импресије лепоте окружења и спокојства природе коју је пронашао – у Гроцкој. Светски путник и уметник који је своју репутацију стицао у метрополама како старог, тако и новог континета, већ многа лета с првим топлим данима проводи у својој викендици у Гроцкој, где пасионирано слика реку и бујност предела лепе вароши. Поставка у заштићеном споменику културе Гроцке састоји се од призора реке и њеног окружења, и описује рафинирану тананост разлика у тону, покрету, одблеску, добу дана или године… Мајстор колорита и атмосфере, уметник уз минимум обликовних елемената преноси свој доживљај животности природе и надахнуту лепоту тренутка.

Исте вечери је пред старим бунаром Ранчићеве куће у оквиру програма „Музичка башта“ установе наступио етно-џез трио „Тројица“. Ауторски израз бенда преплиће и спаја елементе народске свирке и традиционалних мелодија са звуцима џеза и класичне музике.

Бројна публика је у топлој летњој вечери уживала у динамичном дијалогу између гитаре, бубња, кларинета и саксофона у извођењу композитора и аранжера Ненада Бокуна, гитара, вокал, Александра Поповића, кларинет и саксофон, и Александра Андрејевића, перкусионисте и бубњара.

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу, 5. августа доноси вест о отварању изложбе слика „Дунав“ уметника Мише Чоловића, посвећеној лепотама пејзажа и реке у Гроцкој, и наступу етно-џез трија „Тројица“ у оквиру програма „Музичка башта“. 
Оба догађаја, галеријски и музички, спојена су у културни петак у Ранчићевој кући у Гроцкој, седишту у станове Центар за културу Гроцка.

Велико хвала колегама из „Политике“ на пажњи и простору који посвећују културним догађајима у лепој вароши крај Дунава.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR