KONAČNO: Potpisan ugovor za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije „Vinča”.

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici konzorcijuma koji predvodi francuska kompanija Suez potpisali su danas ugovor o javno – privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije „Vinča”.

Investicija je vredna oko 300 miliona evra, a ugovor je na 25 godina.

Ugovorom je predviđeno da partner prvo sanira postojeću deponiju „Vinča”, staru više od 40 godina, a očekuje se da izgradnja postrojenja počne naredne godine, i da traje oko tri godine.

Osim prerade otpada, u novoj fabrici proizvodiće se i toplotna i električna energija.

Takođe, u novom postrojenju tretiraće se otpad koji ne može da ide u reciklažu, dok će u međuvremenu, do izgradnje fabrike, grad u svim opštinama napraviti reciklažna dvorišta za odvajanje otpada koji može da se reciklira.

Gradonačelnik Mali istakao je da je taj ugovor jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji u poslednjih nekoliko decenija, kojim se rešava višedecenijski problem deponije u Vinči.

Takođe, podvukao je da je reč o najvećem ugovoru o javno-privatnom partnerstvu u ovom trenutku u ovom delu Evrope.

Predstavnica kompanije Suez Mari An Debon istakla je da je ta kompanija spremna da napravi korak ka unapređenju kvaliteta života u Beogradu izgradnjom postrojenja za preradu otpada.

U toj fabrici, dodala je, prerađivaće će se velika količina otpada i istovremeno proizvoditi oko 80 miliona kilovatsati energije. (Tanjug)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR