ПРОГРАМ манифестације „Дани европске баштине” у Гроцкој

0
2102
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Градска општина Гроцка и Центар за културу Гроцка се и ове године у сарадњи са Градском управом града Београдабројним и разноврсним програмима укључују у културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине”.

Понуђени садржаји у оквиру инспиративне теме „Наслеђе и природа: лепеза могућности“ имају за циљ да посетиоцима и становницима ове многољудне општине, и посебно деци и младима, представе изузетно богатство знаменитости и природног окружења локалног поднебља, са освртом на значај наслеђа и његово очување и присутност у савременом добу.

Планирани културно-туристички програм током трајања манифестације који промовишу културну и природну баштину, обичаје и традицију:

ЛИКОВНА РАДИОНИЦА посвећена културном наслеђу и природном окружењу са темом „Културно наслеђе и природа“ за узраст 7-11 година одржава се у просторијама Месне заједнице у Гроцкој,  ОШ „Милоје Васић“ у Калуђерици и ОШ „Св. Сава“ у Врчину.  Радионице воде Марион Дедић, ликовна уметница и Мика Ловре, примењена уметница. Контакт телефон за информације је 064 279 8445.

ИЗЛОЖБА „Моје окружење – наслеђе и природа биће отворена 22. септембра у 18 часова у галеријском простору Центра за културу Гроцка – Ранчићевој кући (ул. Мајевичка 9 у Гроцкој). Изложба се реализује по конкурсном позиву установе намењеном предшколцима, ученицима основних школа као и средње школе на територији општине Гроцка, са циљем упознавања и едукације деце и младих са лепотом и вредностима у окружењу, као основним видом будуће заштите и очувања. Приликом отварања изложбе биће додељене похвалнице и награде за најуспелије радове које је одабрао стручни жири, као и захвалнице образовним установама на учешћу, а биће и речи о знаменитостима и природном благу Гроцке. На отварању изложбе наступају ученици ОМШ „Гроцка“ са пригодним програмом. Током трајања изложбе чији је аутор и кустос историчарка уметности Зорица Атић, договорене су организоване посете ученика основних школа који ће се упознати са темом манифестације и садржајем изложбе кроз стручно вођење едукативног карактера, прилагођено узрасту.

ИЗЛЕТ ГРОЦКОМ 27. септембра подразумева излетнички обилазак територије општине Гроцка који се реализује у сарадњи са Туристичком организацијом Београда, како би се излетници упознали са вредним културним и природним благом ове београдске општине. Кустос излетничке туре је Зорица Атић, историчарка уметности. Заинтересовани се пријављују Туристичкој организацији Београда, а излетнички обилазак општине Гроцка би 27.09.2017. године обухватио следећу маршруту:

8.30 часова: Полазак испред Старог двора 

9.00 часова: Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи,

10.15 часова: Ранчићева кућа у Гроцкој,

10.40 часова: Заштићена амбијентална целина „Грочанска чаршија“,

11.30 часова: Касно-римска гробница у Брестовику,

12.30 часова: Манастир Рајиновац у Бегаљици,

13.30 часова: Агино брдо у Гроцкој – видиковац ресторана „Виногради“,

14.30 часова: Коњички клуб у Гроцкој,

15.30. часова: Огледно добро Радмиловац у Винчи.

Повратак за Београд око 17 часова

САЈАМ ЗИМНИЦЕ: Други по реду сајам зимнице под називом „Јесења кухиња“ одржава се 28-29.09.2017. у шеталишној зони заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“ у организацији ЈП „Пијаце и зеленило“, Градске општине Гроцка и Центра за културу Гроцка, у циљу промоције природног блага у окружењу и традиционално припремљене зимнице. У оквиру свечаног отварања 28. септембра од 10 сати, одржаће се и трибина посвећена неолитској кухињи уз пратећу ауторску изложбу археолога Драгана Јанковића, кустоса  Музеја града Београда на локалитету „Бело брдо“ у Винчи, етно-изложба Уније жена општине Гроцка посвећена трпези у скупштинској сали ГО Гроцка, а програм ће употпунити ученици Основне музичке школе у Гроцкој. Програм подржавају бројни појединци и удружења са територије општине Гроцка, те ће овом прилоком риболовни клуб „Дунавац“ из Гроцке на лицу места справљати пасуљ и рибљу чорбу, пећи ће се паприка, а најбоље декорисан штанд и најукуснији џем по одлуци стручног жирија сачињеног од кувара добиће и вредне кулинарске награде у виду кухињског прибора.

ТРИБИНСКИ ПРОГРАМ се одржава у сарадњи са Центром за урбани развој, са темом Касноримске гробнице у Брестовику, као и у сарадњи са археологом Драганом Јанковићем кустосом Музеја града Београда на локалитету „Бело брдо“ у Винчи, са темом винчанске културе. Предавања имају за циљ упознавање јавности са вредном културном баштином на територији општине Гроцка, која својим значајем далеко превазилази локални карактер. Трибински програм обухвата предавања намењена широј публици, док је део програма намењен и ученицима Средње школе у Гроцкој. Програм се реализује у следећем распореду:

*Касно-римска гробница у Брестовику (предавач археолог Раде Милић):

–          29.09.2017. године у 18ч, Скупштинска сала Градске општине Гроцка

–     02.10.2017. године у 11ч, Средња школа Гроцка.

*Винчанска култура (предавач археолог Драган Јанковић):

–          02.10.2017. године у 18ч, Скупштинска сала Градске општине Гроцка.

СТРУЧНА ВОЂЕЊА Ранчићевом кућом у Гроцкој, заштићеним спомеником културе под тематским називом „Ранчићева кућа: топлина варошког дома Гроцке“. Кустоска вођења кроз Ранчићеву кућу, заштићени споменик културе од великог значаја, подразумевају упознавање са неимарством локалног поднебља чији је репрезентативни пример Ранчићева кућа, и народном традицијом у којој је настало, с освртом на специфичан начин еколошке градње, традиционалне материјале, лепоте и вредности народног неимарства као и њихову присутност и примену у данашњем времену. Посете се најављују/заказују на контакт број 064 64 73 750.

Учешће у свим програмима је бесплатног карактера.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR