Изложба радова са XX Ликовне колоније Градске општине Гроцка у Ранчићевој кући

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Позивамо Вас да у петак, 20. октобра 2017. године у 18 часова у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, присуствујете отварању поставке радова насталих на XX Ликовној колонији Градске општине Гроцка. Изложба траје до 7. новембра.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој.

*Из уводне речи каталога XX Ликовне колоније:

„Општина Гроцка, чије је седиште истоимена стара варош из 16. века, негује бројне драгоцености и лепоте. Трагови насеобина на територији данашње општине Гроцка датирају још с почетка неолита, о чему сведочи Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи, епицентар винчанске културе, а насељавана је у континуитету све до савременог доба. Од прадавних времена, повољан положај и природна блага територију Гроцке учинили су незаобилазном станицом на Римском и Цариградском друму, а путници, војске и народи остављали су за собом бројна сведочанства – вредну локалну, регионалну и светску културну баштину.

Општина је своја природна и споменичка блага сачувала и задржала, при чему су богатства локалне средине 1967. године била подстицај да се оснује летња манифестација „Грочанске свечаности“ која ће приказати све потенцијале, снаге и могућности овога краја. Ликовна колонија општине Гроцка је од 1997. године традиционална уметничка смотра у оквиру манифестације.

Овогодишња јубиларна 20. Ликовна колонија Општине је у сарадњи са Центром за културу општине Гроцка угостила групу од четрнаест уметника из Србије, различитих генерација и уметничких сензибилитета. Академски примењени и ликовни уметници, учесници петодневне уметничке смотре општине Гроцка време су провели с четкицом у руци у амбијенту Ранчићеве куће и пред видиковцима Гроцке, али и у дружењу, излетима и упознавању са занимљивостима старе вароши крај Дунава. Инспирацију и мотиве проналазили су у чаробном окружењу панорама, широке реке и заштићених споменика културе по којима је Гроцка чувена.

Академски уметници, међу којима су ликовни и примењени ствараоци, сликари, вајари, примењени графичари, графичари и наставници ликовне културе, оставили су општини Гроцка бројне радове и свежину својих импресија.

Овогодишња поставка се састоји од више десетина радова различитих формата и техника попут уља и акрила на платну, цртежа у оловци, пастелу, комбинованој техници, графике и друго, који приказују савремену разноврсност приступа карактеристичних за подстмодерну.

Ликовност радова и заступљени мотиви су успешан резултат „дијалога“ између уметника, атмосфере током уметничке смотре и окружења у коме су настајала – летње Гроцке крај Дунава као изразито инспиритивног подстицаја из видљивог.

Учесници јубиларне уметничке колоније општине Гроцка организоване у сарадњи са Центром за културу су Весна Цветић, Милан Ранковић, Немања Арсић, др Предраг Лојаница, Зоран Ерић, Ивана Блечић Стефановић, мр Весна Џакић, Мика Ловре, Слађана Павловић, Милица Матовић, Предраг Милошевић, Невена Марковић, Јелена Пешић, мр Љубинка Буба Ђурђевић. 

Овогодишња колонија је и у знаку сарадње и уметничке размене са Центрима за културу Горњи Милановац и Смедерево,“ наводи историчарка уметности Зорица Атић, селектор колоније.

Добро дошли!

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR