NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
Пројекат „До успеха, заједно“: Mинистри, амбасадорка и шеф мисије ОЕБС-а посетили ОШ...

Пројекат „До успеха, заједно“: Mинистри, амбасадорка и шеф мисије ОЕБС-а посетили ОШ „Свети Сава“ у Врчину

0
NextWEB hosting

Пилот пројекат „До успеха, заједно“, кроз који ће ђаци петих разреда слободно време испуњавати спортским и едукативним активностима, представљен је данас у ОШ „Свети Сава“ у Врчину.

Скупу су присуствовали министар просвете Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар омладине и спорта Вања Удовичић, амбасадорка Израела Алона Фишер Кам и Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио.

Испред руководства градске општине Гроцка презентацији пројекта присуствовали су председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, чланови већа Живадин Митрић,Зоран Којић, Владимир Теофиловић, Влада Радовановић и Ненад Маринковић, као и председник Привременог савета Месне зајднице Врчин Радомир Аврамовић.

Циљ пројекта је да се кроз спортске и едукативне активности креира средина у којој се негује поштовање, разумевање, свест о важности учења и здравих животних ставова.

Тиме би се, намера је, превентивно деловало на ризична понашања попут злоупотребе психоактивних супстанци, насиља, алкохолизма и разних, других облика антисоцијалног понашања.

Пројекат је осмишљен тако да се ученици петих разреда, четири пута недељно, у слободно време баве спортским и едукативним активностима.

Пилот фаза пројекта се спроводи у четири школе – ОШ „Иво Андрић“ из Ниша, ОШ „Јован Поповић“ из Крагујевца, ОШ „Свети Сава“ из Београда и ОШ „Душан Радовић“ из Новог Сада, а како је рекао министар просвете Младен Шарчевић, план је да се он прошири и на друге школе.

„Пројекат се за сада спроводи у четири школе, а наш је циљ да иде и даље“, рекао је Шарчевић обраћајући се присутнима у врчинакој основној школи.

Неговање здравог живота је добар начин да деца испуне слободно време, будући да све више прибегавају електронским уређајима, а неретко и насиљу, истакао је Шарчевић.

Министар здравља Златибор Лончар поручио је да пројекат „До успеха, заједно“ започиње у овој школи јер је она испунила све предуслове, а циљ је, каже, да он заживи у свакој школи.

Пери разред је, каже министар здравља, идеалан период да се утиче на младе људе да се здраво хране, више баве спортом а да мање времена проведу „за телефонима и компјутерима“.

„На старије се не може утицати, али ако утичемо на младе, имамо шансе да сутра будемо здравија нација“, поручио је Лончар.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић сагласио се да је пети разред период када је најбоље утицати на школску децу, будући да се тада у њиховом образовању доста тога мења.

„Један динар уложен данас у спорт, је три динара мање сутра у здравство“, истакао је Удовичић.

Пројекат је подржала амбасада Израела, а како је рекла амбасадорка Алона Фишер Кам, он је адаптирана верзија пројекта Еквилајзер који већ постоји у њеној земљи.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је веома поносан што је данас у Врчину, а да сам наслов пројекта дочарава да је важно да се ради заједно ако желимо да стигнемо до успеха.

„Посебно је занимљиво адаптирати сваки пројекат средини у којој се спроводи, а то је успело, рекао је, захваљујући помоћи и сарадњи три ресорна министарства“, каже Орицио.

Пројекат „До успеха, заједно“ је пројекат превенције ризичних понашања који су заједно спровела три министарства уз подршку ОЕБС-а и амбасаде Израела.

гроцка.рс
 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fourteen + 1 =