Туристички водичи по први пут у обиласку Гроцке

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Oпштину Гроцка су у оквиру једнодневног излета у суботу, 14. октобра 2017. године обишли лиценцирани туристички водичи из Удружења туристичких водича Србије, предвођени председницом удружења, проф. др Снежаном Штетић. Водичи су кренули у „освајање“ Гроцке с намером да се упознају са туристичком понудом ове зелене и воћне београдске општине.

Занимљиво и невероватно, стара варош крај Дунава никада раније није била на дестинацијској мапи туристичких тура и лиценцираних водича иако је позната по много чему.
Излет су подржали и урбани истраживачи Раде Милић и Миодраг Симоновић из Центра за урбани развој, како би у Брестовику на лицу места представили тајне чувене античке Касно римске гробнице.

Лиценцирани излетници су, путујући кроз фантастичне јесење панораме Гроцке, са стручним вођењем обишли културна добра општине попут археолошког налазишта „Бело брдо“ у Винчи, где су чули причу о винчанској култури, Касно римске гробнице у Брестовику из 3. века, манастира Рајиновац у Бегаљици из 16. века, Ранчићеве куће и „Грочанске чаршије“ у Гроцкој из 18. века. Обилазак су „зачинили“ и савременим локацијама и садржајима, попут видиковца ресторана „Виногради“ у Гроцкој где су уз уживање у панорами брали грожђе, Коњичком клубу где су тимарили коње, шетње наутичком марином Гроцке… Грочански излетнички дан су завршили обиласком Огледног добра Радмиловац у Винчи са атрактивном презентацијом „Мали Дунав“.

Згуснут распоред осмишљен је како би водичи сазнали и видели што више, а пријатан излетнички дан био је, испоставило се, пун изненађења и откровења.  

Дневни лист ПОЛИТИКА у понедељак, 16. октобра у оквиру рубрике „Београд“ доноси вест о посети Гроцкој лиценцираних туристичких водича из Удружења туристичких водича Србије. Дошли су предвођени председницом удружења, проф. др Снежаном Штетић, како би се упознали са новом туристичком дестинацијом – општином Гроцка, и њене лепоте и културна добра уврстили у своје туристичке турe, по први пут.

текст и фото: З. Атић

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR