Отворена изложба икона под називом „Све је икона, све је иконично“ у Ранчићевој кући

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

У Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у петак 17. новембра отворена је поставка икона под називом „Све је икона, све је иконично“ брачног и уметничког пара Александре Вагнер Ранђеловић и Чедомира Ранђеловића.

Изложба која траје до 5. децембра састоји се од 14 радова различитих формата, изведених у разноврсним техникама иконописа. Изложбу је отворила историчарка уметности Зорица Атић, а уметници су представили технику у којој раде, са посебним освртом на некадашње технике живописања. Од икона рађених јајчаном темпером на дасци са позлатом на болусу, до икона-слика остварених акрилним бојама на платну, приказана дела имају узоре у српском средњовековном сликарству.

Радови представљају личности и композиције православне хришћанске иконографије, заступљене у савременом контексту, а посебно актуелне у садашњем тренутку традиционалних прослава крсних слава и светитеља.

Приликом отварања изложбе, пред бројном публиком наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој – Игњат Дедић, Уна Пљеваљчић, Бојан Милошевић, Анђела Јанковић, Марија Томић, клавир, Реља Дедић, гитара, Урош Савковић, Лука Савковић, хармоника.

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу, 18. новембра у оквиру рубрике „Синоћ у Београду“ доноси вест о отварању изложбе икона „Све је икона, све је иконично“ ауторског и брачног пара Ранђеловић у Ранчићевој кући.

Велико хвала колегама из „Политике“ на пажњи коју посвећују културним догађајима у лепој вароши крај Дунава.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR