У Ранчићевој кући изложба „Све је икона, све је иконично”

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

У петак, 17. новембра у 18 часова у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, биће отворена изложба под називом „Све је икона све је иконично“ аутора Александре Вагнер Ранђеловић и Чедомира Ранђеловића. Поставка траје до 5. децембра 2017. године.

Приликом отварања изложбе наступиће ученици Основне музичке школе „Невена Поповић“ у Гроцкој.

СВЕ ЈЕ ИКОНА СВЕ ЈЕ ИКОНИЧНО
„У грчком језику реч икона има неколико значења: „изображење“, „идеја“, „уподобљење“, „слика“. Свети Оци су целокупни од Бога створени свет схватали као икону Божију, као дело савршеног Уметника. По Флоровском, икона је прозор у Царство Небеско. Она увек приказује историјску личност или догађај смештен у стање будућег века, преображене смртне твари у бесмртност и непролазно стање. Појам живопис се односи на зидно сликарство. Изложени радови су урађени у „al sеco“ техници, акрилним бојама на платну. Ова савремена техника се показала корисном и даје велике могућности самом сликару.
Приказана дела имају узоре у српском средњовековном сликарству које је транспоновано у савремени контекст“, наводе аутори о свом раду.

Александра Вагнер Ранђеловић (1969) рођена је у Београду. Дипломирала је на Високој школи ликовних и примењених уметности 1991. године, одсек конзервација – рестаурација. Од 1996. године је сарадник – иконописац у радионици Mанастира Бођани, од 1997. до 2000. сарадник – иконописац у атељеу Веронике Ђукановић, и од 2000. до 2007. у атељеу Минић. Израдила је иконе за кивот Светог кнеза Лазара, као и иконе Светог Саве и Светог Николе за Манастир Раваницу. Учествовала је у осликавању трпезарије Цркве Вазнесења Христовог у Бечу, Храма Светог Трифуна у Малом Мокром Лугу и самостално осликала циклус архијереја за олтарску апсиду Манастира Тресије. Учествовала је на бројним групним изложбама. Живи и ради у Београду.

Чедомир Ранђеловић (1970) рођен је у Београду. Дипломирао је на Факултету  ликовних уметности у Цетињу 1996. године и магистрирао на Факултету ликовних уметности Универзитета у Београду 1998. године, одсек за вајарство. Од 2000. до 2011. године сарађује са атељеом Минић, и од 2000. до 2016. године учествује у осликавању бројних цркава и капела у земљи и иностранству.  Живи у Београду.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR