ГРОЦКА: Свечано отворена комплетно реновирана библиотека „Илија Гарашанин“ (ФОТО+ВИДЕО)

0
3244
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У понедељак, 26. фебруара са почетком у 11 часова уприличено је свечано отварање библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој.

Домаћин скупа био је господин Драгољуб Симоновић, председник градске општине Гроцка, а догађај су својим присуством увеличале госпођа Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, као и госпођа Ивона Јевтић, секретар Секретаријата за културу града Београда.

У оквиру поздравне речи, председник Симоновић је нагласио значај реновирања библиотеке у репрезентативни простор културе у Гроцкој, и навео даље планове општине Гроцка који обухватају обнову деценијама запуштене дворане Дома културе.

Директорка библиотеке госпођа Нинков је захвалила општини Гроцка на залагању и дивном простору који мештани Гроцке од сада имају на располагању, док је секретарка за културу госпођа Јевтић нагласила и досадашњу и будућу подршку Града и улагања у активности које иду у сусрет становницима и развијању културних садржаја и простора културе.

Библиотека Илија Гарашанин у Гроцкој налази се у оквиру заштићене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“ која је од великог значаја за Републику Србију. Овај важан амбијент културе је залагањем Градске општине Гроцка и финансијском подршком Града Београда у потпуности реконструисан током 2016. године. На предлог Градске општине Гроцка, реконструкција заштићене улице је обухватила и обнову библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, која је била у изузетно лошем стању. У објекат деценијама није улагано, тако да су грађевински радови били опсежни.

Јавну библиотеку у Гроцкој је средином 19. века основао познати државник и Грочанин Илија Гарашанин чије име носи, затим је библиотеком руководио Народни универзитет Гроцке, да би крајем прошлог века постала организациона јединица Библиотеке града Београда.

Обновом библиотеке за овај простор је предвиђена још једна важна улога културе. Реч је сталној музеолошкој поставци легата професора др Александра Костића. Легат је пуне две деценије био далеко од очију јавности, а ускоро ће се налазити у улазном простору библиотеке који је опремљен рустичним витринама.

Такође, Библиотека града Београда је током 2017. године библиотечки простор опремила новим, модерним мобилијаром.

Укупан резултат је савремен и репрезентативан простор културе у Гроцкој, који је општини Гроцка итекако потребан.

Библиотека је након свечаног отварања доступна корисницима, којима је у оквиру библиотеке на располагању и читаоница.

Приликом свечаног догађаја представили су се ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој – Реља Дедић и Вукашин Бећаговић композицијама за гитару, са програмом који спремају за предстојеће републичко такмичење.

Свечаности је присуствовало руководство градске општине Гроцка, представници образовних и друштвених установа и јавних предузећа, као и представници библиотеке Београда: заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић, председник СО Гроцка Стефан Дилберовић, заменик председника СО Гроцка Владимир Трајковић, чланови већа ГО Гроцка Живадин Митрић, Зоран Марков, Зоран Костић, директорка ЈП за развој Ружа Мркић, директорка Центра за културу Гроцка Зорица Атић, директорка ОМШ „Невена Поповић“ Бранка Ивковић Петронић, директор ОШ „Св. Сава“ у Врчину Добрица Синђелић, директорка ПУ „Лане“ Гроцка Вера Миланов, директорка ОШ „Иво Лола Рибар“ у Бегаљици Драгана Пешић, и многи други.

 

Више на: http://www.grocka.rs/svecano-otvarena-biblioteka-ilija-garasanin-u-grockoj/

Posted by Грочански Гласник on понедељак 26. фебруар 2018.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR