Okrugli sto – Grocka: Zaštita stanovništva od nejonizujućih zračenja

1
440

Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja u Srbiji oštriji nego u mnogim zemljama Evropske unije

Beograd, 21. jun 2013. – U organiziciji Elektrotehničkih instituta Nikola Tesla i Opštine Grocka, održan je okrugli sto pod nazivom Zaštita stanovništva od nejonizujućih zračenja.

Tema od velikog značaja, posebno za zajednice u kojima vlada zabrinutost zbog postavljanja nadzemnih vodova, okupila je zainteresovane predstavnike mesnih zajednica Grocke. Kako je istakao Aleksandar Pavlović, rukovodilac laboratorije za ispitivanja nejonizujućih zračenja Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, upravo je nedovoljna informisanost stanovništva o nejonizujućim zračenjima izvor raznih spekulacija i zabrinutosti. “Tako se nadzemnim vodovima niskofrekventnog zračenja pripusuje mnogo veća opasnost po zdravlje nego mobilnim telefonima visokofrekventnog zračenja čiji efekat zagrevanja tkiva možemo i sami da osetimo ali svesno preuzimamo rizik i zbog te opasnosti po naše zdravlje ne upiremo prstom ni u koga”.

Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je 1996. godine projekat koji traje i danas, a uključuje intenzivno i strateško informisanje o zaštiti od nejonizujućih zračenja. Godine 1994. Evropska unija donela je Rezoluciju o sprovođenju zaštite stanovništva dok je u Srbiji 2009. usvojen Zakon o zaštiti od nejonizijućih zračenja za kojim je usledilo još šest pravilnika. Pravilnikom o granicama izlaganja nejonizujućim zračenjima definisan je pojam zone povećane osetljivosti, Ovaj pravilnik odnosi se na zone povećane osetljivosti, na nove ali i na zatečene izvore nejonizujućih zračenja, ali ne i na objekte koji su naknadno izgrađeni unutar dalekovodnih koridora.

Valja naglasiti i to da su ograničenja izlaganja u Srbiji oštrija nego što predviđa preporuka Evropske unije sa 2,5 puta nižim referentnim nivoima. Ovi propisi o zaštiti od nejonizujućih zračenja obavezna su smernica u projektovanju i izgradnji novih nadzemnih vodova, a efikasnost primenjenih mera za smanjenje nivoa nejonizujućih zračenja podložno je stalnim kontrolama i ispitivanjima.

Komentari

komentari

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR