Kako da očistite računar

0
474

Prolećno sređivanje potrebno je i računarima kako bi dobro funkcionisali. Nikada nemojte usisivačem čistiti unutrašnjost!

Ekran
I kod desktop računara i kod laptopova čišćenje je isto. Potrebno je da monitor bude isključen iz struje, a kod laptopova, ukoliko je moguće, izvadite bateriju iz uređaja. Za čišćenje se koristi mikrofiber krpa kako ne biste slučajno oštetili monitor. Ukoliko je potrebno, nakvasite destilovanom vodom krpu zbog skinadanja većih mrlja. Nemojte da koristite sredsta za čišćenje koja sadrže amonijak, etil-alkohol, aceton, etilensku kiselinu ili metil-hlorid, jer oni oštećuju ekran.

Periferije
Tastatura i miš su delovi računara koje najviše koristimo. Potrebno je da ih isključite iz računara i dobro protresete da ispadnu veći delovi prljavštine. Kompresovani vazduh u boci je najbolje rešenje za izbacivanja ostalih mrvica. Postoji posebno dizajniran usisivač za tastature, pa je on takođe veoma praktičan prilikom čišćenja. Kada se ukloni sva prljavština, uz pomoć navlažene mikrofiber krpe dezinfikujte tastaturu. Kod miša pre čišćenja izvadite bateriju ukoliko se radi o bežičnom modelu.

Kućište
Pošto se svi ključni delovi računara nalaze ovde potrebno je biti veoma pažljiv. Isključite sve kablove i otvorite kućište. Od alata je potrebno da imate kompresovani vazduh u boci, štapiće za uši i medicinski alkohol. Prvenstveno treba očistiti kulere koji su pravi magneti za prašinu. Kompresovani vazduh koristite tako što bocu udaljite na desetak centimetara i štapićima pridržavate kuler kako se ne bi vrteo. Ostatak prašine skinite štapićima za uši. Kod napajanja treba očistiti i filter. Ukoliko se prljavština zalepila, koristite medicinski alkohol.

 

Kako da očistite računar

 Izvor:tabletmania.net

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR