Lokalni akcioni plan zapošljavanja

0
512

nsz-biro-za-nezaposlene-malaNa pretprošloj sednici Skupštini opštine Grocka usvojen je lokalni akcioni plan zapošljavanja.

Broj nezaposlenih u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na našoj opštini je 4 156 lica, mada se smatra da je ovaj broj značajno veći, jer mnogi nisu prijavljeni na “biro”. Od toga tek 57% lica aktivno traži posao, ostali su privremeno sprečeni, na dužem bolovanju i trudnice-porodilje.

Kako je ovakvo stanje jako loše Nacionalna služba zapošljavanja zajedno sa Centrom za socijalni rad opštine, predstavnicima manjina i predstavnicima opštine Grocka, donela lokalni akcioni plan zapošljavanja.

Tomislav Mitić, šef NSZ u Grockoj, u razgovoru sa nama je istakao da je ovo prvi put da lokalna vlast ima sluha za ovakav problem i da je samim tim ovo uspeh. Mere koje ćetoma-miticbiti preduzete u narednom periodu su programi dodatnog obrazovanja i obuke, kao i finansiranje samozapošljavanja.

Veliki broj nezaposlenih pogotovo trgovaca ne poznaje osnove računarske tehnike pa je samim tim njihovo zapošljavanje kao i održanje zaposlenja veoma otežano.Upravo zbog toga je neophodno njihovo uvođenje odnosno savladavanje osnova rada na računaru.

U saradnji sa osnovnim školama u Kaluđerici, Vinči, Vrčinu, Grockoj koje imaju opremljene informatičke kabinete organizovaće se kursevi računara.

Lokalni savet zapošljavanja je predložio da se u tom smislu iz sredstava opštinskog budžeta predvide sredstva radi dodatnog podsticaja nezaposlenih da putem otvaranja svojih privrednih društava i radnji regulišu sopstveno zapošljavanje. Odluku o dodeli ovih sredstava donosila bi opština na osnovu predloga stručnih službi, a iznos koji bi se dodelio je 200 000 dinara po samozaposlenom. Firma bi morala da radi minimum godinu dana, a pravo za konkurs bi imali svi oni koji su prijavljeni na NSZ. Moćiće i više nezaposlenih da konkuriše za ova sredstva ako formiraju zajedničko poslovno društvo.

Na proleće, trebalo bi da se organizuje Sajam zapošljavanja u Grockoj, ukoliko se stvore uslovi, istakao je g. Mitić.

Za Grocka Info portal rukovodstvo opštine Grocka je obećalo da će izaći u susret svemu što bi pomoglo smanjenju nezaposlenosti i da su jako zadovoljni sa saradnjom sa NSZ i gospodinom Mitićem.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR