Odrekao se diplome zbog partijskog zapošljavanja

0
470

U znak protesta zbog masovnog zapošljavanja „preko veze” diplomirani turizmolog i magistar geografije Branimir Đurić se preko novina odrekao jedne od svoje dve diplome.

Ideja ovog magistra bila je da svojim činom podigne svest kod mladih ljudi i ukaže na veliki problem stranačkog zapošljavanja, koji se poslednjih meseci intenzivirao u Nišu.

– Mora nešto da se preduzme po pitanju departizacije ili nam nema spasa – rekao je Đurić.

Na posao ovaj mladi stručnjak čeka tek godinu dana, ali kaže da je situacija takva da, i pored dve fakultetske diplome, ne može da nađe zaposlenje.

Tvrdi da njegovi prijatelji, takođe sa akademskim zvanjem, na posao čekaju i duže od jedne decenije.

Zbog toga je Đurić rešio da se u novinama odrekne diplome turizmologa.

– Za nas školovane i mlade koji smo skoro prvi u generaciji završili 2 fakulteta, jedan master čak, posla nema ni za lek. To je sramno za našu zemlju. Očito političkoj „eliti” ne odgovaraju pametni ljudi, zato nam ovako i ide – rekao je Đurić.

Ovaj dvadesetpetogodišnji magistar geografije kaže da je pokušao da se zaposli i u vojsci, jer mu je otac bivši vojni pilot, pukovnik u penziji, ali bezuspešno.

– Nisam mogao ni u vojsci da okušam sreću pošto tu tek treba „debela” veza, a otac mi je pukovnik po činu, tako da možete da zamislite koja onda veza treba da se upadne u takvu neku organizaciju – priča Đurić.

Zbog situacije u kojoj se nalazi, Đurić je rešio da napusti Srbiju i ode u Sjedinjene Američke Države. Kaže da je dobio useljeničku vizu i da će pokušati u Čikagu da nostrifikuje svoju diplomu magistra geografije.

O povratku ne razmišlja dok, kako kaže, u Srbiji ne bude neka bolja situacija.

 

 

Autor: južne vesti

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR