Ritopek

0
1818
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Selo leži severo-zapadno od Grocke, na Dunavu. Ritopek je staro naselje. Ima dosta tragova koji potvrđuju da je ovde vrlo rano postojalo naselje. U Ritopečkom ataru postoji mesto „Crkvište“, gde je svakako nekada bila crkva. Starinski novac i druge stvari nalazili se u Vodicama, u Plavincu i na drugim mestima.

Na kartama iz 18.veka ovo naselje zabeleženo pod imenom Ridopeck, Ridebeck.

Godine 1782. Ritopek je imao 30 domova i pripadao gročanskom distriktu (srezu). U prvim desetinama 19.veka pominje se Ritopek u aračkim spiskovima i imao je 1818.g. 80 a 1822.g. 86 kuća . Po popisu iz 1921.g. Ritopek je imao 211 kuća sa 1361 stanovnikom.

Selo nije oduvek na današnjem položaju. Predanje nam kaže da je promenilo tri položaja. Prvo je bilo na Dugačkim njivama, zatim kod Vodica pa kod Plavinačkog Potoka. Za najstariju porodicu smatraju se Putnikovići, za koje pričaju da su ih zadirkivali da su Latini. Stare su porodice bile i Jove Palamige i Čelikovići, od kojih danas nema potomaka. Stare su porodice i Miloševići, Uroševići, Kaldišići, i Šiljani. Znatan deo doseljenika je došao iz „preka“ (Banata) (iz Starčeva, Dolova, Bavaništa, Crepaje i Opova). Ima dosta doseljenika iz susednih sela i iz Barajeva, Begaljice Malog Požarevca, Ivanče, Landola, zatim iz Belog Potoka, Slanaca, Grocke i Mirijeva).

Za vreme propasti ( 1813.g.) bežali „preko“ i kad se su se kasnije vratili, zatekli su sve kuće popaljene. . (podaci krajem 1921 godine).

U naselju Ritopek živi 1901 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,2 godina (41,2 kod muškaraca i 43,3 kod žena). U naselju ima 653 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,49.

Ovo naselje je u velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR