Zaklopača

0
1118
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Mesto se nalazi zapadno od Grocke. Zaklopača nije od uvek na današnjem mestu. U selu ima dva selišta, i tu je, po predanju, ranije bilo selo. Na mestu Ćelijama bila je nekada crkva i tu i danas nalaze nemački novac. Selo je dobilo ovo ime, vele, po tome, što je sa svih strana okruženo brdima, „zaklopljeno“. Na dva kilometara severo-istočno od današnjeg sela bilo je prvo naselje koje se sada zove Selište ili Staro selo. Na tome mestu se pri oranju nalazili na pstatke od posuđa, alata, nakita i t.d. Sa ovoga mesta selo je premešteno nedaleko od današnje Zaklopače, zapadno, u Voća, a zbog toga što su u Starom Selu bili na udaru Turcima, koji su prolazeći drumom često navraćali u selo. Sa ovoga su mesta, kako predanje kaže, pre skoro dva veka prešli da današnje mesto.

Prvi su došli i selo osnovali preci Maksimovića, koji su ranije prezivali Uzberovići; ne zna se od kuda su došli. Posle njih su došli iz okoline Rudnika Pejakovići. Vele da su otuda ovde došli zbog gladi.

Zaklopača je imala 1818.g. 67 kuća. a 1822.g. 75 kuća. Po popisu iz 1921.g. selo je imalo 248 kuća sa 1356 stanovnika. (podaci krajem 1921 godine).

U naselju Zaklopača živi 1846 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,2 godina (40,3 kod muškaraca i 42,0 kod žena). U naselju ima 690 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,26.

Ovo naselje je u velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR