Pariz i London u Kini

0
NextWEB hosting

Da Kinezi vole da kopiraju sve živo to dobro znamo, ali ta manija sada je zahvatila i arhitetkturu. Od sada u Kini možete posetiti London i Pariz.

Kineska vlada daje podršku izgradnji sve većeg broja gradova koji su urbanističke i arhitektonske replike globalno poznatih evropskih metropola, kao što su Pariz i London. Iako su atraktivni, visoka cena nekretnina je od njih učinila “gradove duhova”.

Na periferiji Šangaja uzdiže se lažni Ajfelov toranj, nadvisujući se nad repliku pariskog Polja Marsa i tipične gradske kuće glavnog grada Francuske. Ovo nije kineski Diznilend, ovo je zajednica u Tijandučengu, izgrađena još 2007. Ovaj grad je samo jedan u nizu kineskih “gradova duhova”, koji otkrivaju ozbiljan problem “balon” nekretnina, čija je cena za kratko vreme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže.

Populacija Tijandučenga je oko dve hiljade ljudi, mada bi grad komotno mogao da primi i 100.000 stanovnika. Problem nenaseljenosti leži u tome što samo retki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici, pa većinu francuskih apartmana naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja.
Čemu onda pomamna gradnja ovih gradova-replika? Pospešivanje bruto društvenog proizvoda i promocija pozitivnih aspekata života u Kini je najveća briga kineske vlade, a Tijandučeng je idealno mesto za romantične fotografije, tik uz lažni Ajfelov toranj. Ukratko, Narodna Republika Kina koristi gradove duhova za – marketing.

Sličan projekat pojavio se nedavno i u kineskoj provinciji Guangdong. Projekat vredan 940 miliona dolara finansirao je jedan od lokalnih tajkuna, a grad predstavlja idealnu repliku Halštata koji, u originalnoj verziji, godišnje poseti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi, sa rafiniranim, evropskim ukusom.

Nedaleko od Pariza i Halštata nalazi se i polovni London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine. Centar grada podseća na istorijski tematski park, sa kućama u stilu Engleske dinastije Tudorovih, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona. Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, kineski London je danas takođe grad duhova.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two + 5 =