Klikom miša ukapirajte budžet

0
599
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Za sve one koji nisu ekonomski stručnjaci, a zanima ih kako će se u narednoj godini trošiti novac iz državne kase, fizičar Milovan Šuvakov i ekonomista Raša Karapandža osmislili su virtuelnu grafiku koja na jasan način pokazuje koliko je novca namenjeno za svako ministarstvo i kako se unutar ministarstava ta sredstva dalje raspoređuju.

 

Budžet naše zemlje dostupan je javnosti u formi zakona, ali svaki pokušaj razumevanja ovog dokumenta dugog 181 stranu, ili čak 563 strane sa svim objašnjenjima, zahteva mnogo znanja, truda i vremena. Na ovoj virtuelnoj, interaktivnoj grafici koju možete pogledati na stranici budzet.info prikazano je kako je novac raspodeljen po ministarstvima, ali i za pravosuđe, kancelariju za KiM, BIA, okruge po Srbiji, robne rezerve i druge institucije koje se takođe finansiraju iz državnog budžeta. Jednostavnim prelaskom miša preko krugova različitih veličina i boja, moguće je videti i kolika je razlika u budžetskim izdvajanjima u odnosu na prethodnu godinu.

 

– Budžet je javni dokument, ali problem sa mnogim dokumentima koji moraju da budu dati na uvod javnosti je taj što su previše komplikovani, pa samim tim i nisu stvarno dostupni javnosti. Kako je u Srbiji građanska kultura na niskom nivou, retko ko i zna da su ovi dokumenti javni, a ne verujem da ih, oni koji znaju, čitaju. Nisam siguran čak da je i svih 250 poslanika prošlo kroz kompletan tekst predloga budžeta – objašnjava Šuvakov, jedan od autora ove grafike, inače viši saradnik Instituta za fiziku.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR