Tvrdnja da jabuka na dan čuva zdravlje nije mit

0
880
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sočne i ukusne, jabuke imaju izuzetne zdravstvene beneficije, boreći se protiv brojnih oboljenja, od onih dentalnog porekla, preko dijabetesa, srčanih oboljenja, do kancera, i to njegovih osam vrsta.

Jedno od poslednjih otkrića je da ukoliko jedete  cele plodove voća, naročito jabuke, borovnice i grožđa, u količini od barem dve porcije nedeljno,umanjićete rizik od nastanka  dijabetesa tipa 2 i do 23%, u poređenju sa ljudima koji jedu manje od jedne porcije ovog voća mesečno.

Ovi podaci dobijeni su pomoću 3 dugotrajne studije koje  su  obuhvatile  187 382 ispitanika.

Druge studije naglašavaju ostale, izuzetne beneficije jabuke za zdravlje, što ovu voćku svrstava u jednu od najlekovitijih namirnica.

Kako biste izbegli unos pesticida u organizam putem jabuka, preporučuje se upotreba organski uzgajanih jabuka, kao i opsežno pranje jabuka pre upotrebe,  ukoliko su one prskane pesticidima.

Slede neka od najnovijih saznanja o ovoj ukusnoj jesenjoj voćki:

 

Jabuka štiti od kardiovaskularnih  bolesti

Užina koja se sastoji od jabuke natopljene sokom od mandarine smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti kod dece.

Ova studija sprovedena je na 48 gojazna deteta uzrasta od 9-15 godina , koja su se pridržavala niskokalorične dijete četiri nedelje.

Ova užina normalizovala je krvni pritisak kod ove dece, smanjila nivo masnoće, kao i inflamatorne markere povezane sa rizikom za nastanak srčanih oboljenja.

Jabuka smanjuje rizik za nastanak moždanog udara

Suprotno uvreženom verovanju da je najzdravije voće i povrće obojeno jarkim pigmentom, velika holandska studija utvrdila je da se redovnom upotrebom jabuke u ishrani smanjuje rizik za nastanak moždanog udara (šloga) za čak 52 procenta. Pored jabuke, ispitanici su jeli i druge vrste svetlije obojenog voća, kao što su kruške, ali su jabuke dominirale i njih je konzumirala većina ispitanika.

Prema ovoj studiji, ovi zdravstveni benefiti se ne mogu povezati sa voćem drugih boja.

Jabuke čine zube zdravijim i beljim

Jabuke se često nazivaju prirodnim četkicama za zube, jer ih čiste i izbeljuju.

Abrazivna i hrskava tekstura jabuke stimuliše desni i uklanja naslage sa zuba, dok blago kiseo ukus pojačava ljučenje pljuvačke, što takođe pospešuje redukciju plaka.

Jabuka doprinosi vitkoj liniji

Studije su pokazale da osobe koje jedu 3 jabuke ili kruške tokom dana lakše gube telesnu težinu.

Ove voćke poseduju nisku kalorijsku vrednost ( 80 kcal- jabuka srednje veličine) i bogate su vodom i biljnim vlaknima, što daje osećaj sitosti.

One se i vare sporije, što osećaj sitosti i održava.

Jabuka može prevenirati 8 tipova kancera

Studija iz 2011-te godine utvrdila je da su osobe koje su jele jednu ili više jabuka na dan imale znatno manju mogućnost za obolevanje od oralnog karcinoma i karcinoma glasnih žica, karcinoma  dojke, jednjaka, debelog creva, pluća, prostate i jajnika, u odnosu na osobe koje su unosile ovo voće znatno ređe.

Ova studija obuhvatila je više od 6 000 ispitanika.

Jabuke u cilju prevencije srčanog udara

Prethodna studija izvestila je i da su žene koje su unosile samo 71 g jabuke dnevno, što odgovara polovini manje jabuke, imale čak 43% manje šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na žene koje nisu uopšte konzumirale ovo voće.

Studija koja je obuhvatila muškarce starije životne dobi došla je do utvrđivanja  sličnih benefita.

Jabuka možda pomaže u odbrani od Alchajmerove bolesti

Studije na životinjama sugerišu da sok od jabuke ima brojne pozitivne efekte na zdravlje mozga, uključujući efekat pospešivanja oslabljene memorije uzrokovane starenjem.

Takođe, kod životinja je utvrđena i zaštita mozga od promena i oštećenja povezanih sa Alchajmerovom bolesti.

Još uvek nije poznato da li ovaj ukusan napitak ima isti efekat i na ljudski mozak.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR