Srbija uvezla softvere za nadgledanje interneta

0
NextWEB hosting

Predstavnik Šer fondacije Vladan Joler tvrdi da postoje indicije da je Srbija uvezla određene softvere za masovno nadgledanje interneta.

 

Joler je u Novom Sadu na tribini o cenzuri i autocenzuri u medijima rekao da se do tih saznanja došlo na osnovu istraživanja Sitizens laba (Citizens Lab) i podataka objavljenih na Vikiliksu.

“Upotreba ovakvih sistema za nadgledanje je velika opasnost po privatnost korisnika interneta i rad nezavisnih istraživačkih medija”, kazao je Joler.

Prema njegovim rečima, Srbija mora doneti zakone koji su prilagođeni digitalnom dobu, kako bi se postojeći “haos umirio”.

Joler je ocenio je da je novinarima u Srbiji potrebna obuka za standarde bezbednosti na internetu.

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) rekao je da je CINS nevladina organizacija koja se finasnira iz donacija a ne iz marketinških i komercijalnih prihoda, tako da ih se “savršeno ne tiče šta Aleksandar Vučić misli o ovome ili o onome”.

“Mi nudimo tekstove nacionalnim medijima, ali oni to odbijaju jer oni to ne smeju da objave, pošto su pod kontrolom onih koji im plaćaju reklame. A ako ni na internetu ne budemo mogli objavljivati naše istraživačke priče, onda naš posao potpuno gubi smisao”, rekao je Čečen.

On je naveo da je CINS povremeno izložen pritiscima i pretnjama. “To su pritisci preko advokata pojedinih političara, a ponekad nas i neke naše ugledne kolege navodno dobronamerno savetuju da skinemo neku priču. Ali ponekad nam neki nepoznati ljudi puste i razgovor koji ste vodili sa suprugom u sopstvenom stanu, ili nam poručuju da znamo gde izlazimo”, naveo je Čečen.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

four × five =