Da li vas na Birou rada savetuju da se učlanite u stranku?

0
700
NextWEB hosting

Redakciji Telegrafa javio se čitalac koga su u birou za zapošljavanje posavetovali da se učlani u neku stranku kako bi lakše došao do posla. Iz NSZ kažu da nemaju informacije o takvom istupu svojih radnika.

NextWEB hosting

Čak 40.000 građana mesečno prijavi se Nacionalnoj službi za zapošljavanje u nadi da će tim putem doći do zaposlenja. Pored obaveznog savetovanja, koje svaki građanin mora da prođe prvi put kada se prijavljuje na biro, na svakom redovnom javljanju imate priliku da se susretnete sa svojim savetnikom za zapošljavanje.

Savetnici su često iskreni i jasno Vam kažu kakva je potreba tržišta za Vašim radnim profilom. Recimo, ukoliko ste politikolog, u neformalnom razgovoru, reći će Vam da posao potražite i na drugoj strani, jer je potreba tržita rada za tim profilom izuzetno mala.

S druge strane, nije tajna ni da se do radnog mesta pored regularnih puteva dolazi i prekoraznih “preporuka”, putem rodbinskih veza, ili zahvaljujući posebnim privilegijama. Međutim, do sada su Vam na te puteve zapošljavanja ukazivali samo najbliži. 

Čitalac Telegrafa ostao je zapanjen kada su mu na obuci za traženje posla u NSZ posavetovali da je najbolje da se učlani u neku političku partiju kako bi došao do posla.

Printskrin: Tviter

Printskrin: Tviter

– Upravo nas na obuci za aktivno traženje posla u NSZ posavetovaše da se učlanimo u neku stranku – kaže naš čitalac koji je svoje iskustvo podelio i na društvenoj mreži Tviter. Njegova objava izazvala je brojne reakcije drugih ljudi koji su priznali da su istu sudbinu doživeli na šalterima ove službe.

S druge strane, iz NSZ kažu da nemaju informaciju o tome da se ovakvi saveti dele na njihovom šalterima.

– Nemamo takvu informaciju, niti posedujemo zvanične podatke o tome u koju je političku partiju neko od naših radnika učlanjen. Rad NSZ je definisan Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, a takve aktivnosti u zakonu nema. Za odgovor vas molimo da se obratite direktno političkim partijama kako biste više saznali o metodima njihovog delovanja, propagande i agitacije u cilju proširenja svoga članstva – rečeno je iz ove službe.

Foto: NZS

Foto: NZS

Pored predlga o tome da se “pribavi” partijska knjižica zaposleni u ovoj službi, po rečima naših čitalaca, ne štede savete ni po drugim osnovama. 

D. A. (28) koji redovno dolazi na javljanja u filijalu NZS kaže da je, iako ga za godinu i po dana nikada nisu pozvali zarad nekog posla, od službenika ove institucije često dobijao“dobronamerne” savete o tome kako da dođe do zaposlenja.

– Takve stvari Vam najčešće kažu, onako u poverenju, neformalno, kao da vas posavetuju. Meni su poslednji put rekli da brojni poslodavci svoje oglase i ne postavljaju na tablu jer ih često zovu iz viših službi i urgiraju da se primi neko njihov – kaže D. A.

 

 

Izvor: Telegraf

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR