SLIKAO SE: Đilas otvorio sistem za navodnjavanje u Grockoj, građani još bez vode!

0
900
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Beograd — Udruženje „Voće Grocka“, obratilo se javnosti povodom jučerašnje izjave Dragana Đilasa, „sa istinom o sistemu za navodnjavanje“.

 Oni su saopštili da je bivši gradonačelnik Beograda pre skoro godinu dana zvanično otvorio sistem za navodnjavanje u Grockoj, ali da korisnici ne mogu da se priključe na njega iako se bliži sezona navodnjavanja.

Posle otvaranja, Gradski sekretarijat za poljoprivredu sproveo je anketu i tada se prijavilo 122 domaćinstva, navodi se u saopštenju uz napomenu da od tada nije održan nijedan zvaničan sastanak s jasnim informacijama o svim detaljima (ekonomskim i tehničkim), načinu i uslovima korišćenja.

„Od tada više niko od nas nije mogao da dobije bilo kakvu informaciju o postupku priključenja i kada ćemo moći da koristimo sistem za zalivanje“, ukazuje se u saopštenju i dodaje da je, tek na inicijativu udruženja, sadašnji gradski sekretar za poljoprivredu Ivan Sočo održao sastanak s članovima udruženja u prostorijama opštine Grocka 12. februara.

„Tom prilikom, saznali smo sve pojedinosti i to da je završen primarni deo sistema i da on ima upotrebnu dozvolu. Distributivna mreža nije izgrađena u celosti već samo manji deo pored potisnog cevovoda. Ovaj deo bi se mogao pustiti u rad, ali on je izgrađen bez građevinske dozvole. Da bi se ovi problemi rešili, dogovorene su hitne mere kako bi se bar ovaj deo sistema pustio u probni rad za dva meseca,“ navodi udruženje.

Opština Grocka će, navodi se u saopštenju, po ubrzanoj proceduri izdati lokacijsku i građevinsku dozvolu za distributivnu mrežu sistema (u narednih nekoliko dana biće izdata lokacijska dozvola).

Gradski sekretarijat će, kaže se dalje, preduzeti hitne mere da se odredi firma koja će upravljati sistemom i predložiće se cena za korišćenje vode.

Udruženje „Voće Grocka“ ističe da je saradnja sa sadašnjim rukovodstvom Sekretarijata za poljoprivredu vrlo dobra, o čemu govori i činjenica da se za samo tri dana odreagovalo na poziv.

„Posebno nas hrabri to što razgovaramo vrlo konkretno sa jasno definisanim datumima i obavezama kako bi se sistem pustio u rad iako je dosta toga u prethodnom periodu propušteno,“ navodi se u saopštenju Udruženja „Voće Grocka”.

Kandidat Demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas, koji je juče razgovarao sa poljoprivrednicima iz sela Pudarce u opštini Grocka, izjavio je da nije jasno zašto nije proradio prvi sistem za navodnjavanje oko 600 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u toj opštini.

„Mi smo ovde bili prošle godine i uradili nešto što niko pre nas nije – uspeli smo da sprovedemo vodu iz Dunava u Pudarce. U drugoj fazi trebalo bi vodu sprovesti u ostala sela kako bi ljudima olakšali da se bave poljoprivredom i tako pomogli da žive od svoga rada“, rekao je Đilas, navodi se u saopštenju DS.

Izvor: B92

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR