GROCKA: Održano takmičenje u tucanju uskršnjih jaja, pobednik devojčica Anja Nastasić (FOTO)

0
902
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grocka: Održano je tradicionalno uskršnje dečije takmičenje u tucanju jajima                             ccccc               

Na dan Uskrsa u nedelju 20. aprila u porti Hrama Sv. Trojice u Grockoj u 9 časova, održano je tradicionalno uskršnje dečije takmičenje u tucanju jajima. U organizaciji Hrama Sv. Trojice i Predraga Jankovića Zmaja, predsednika Nautičkog i Ribolovnog kluba u Grockoj, ovo tradicionalno nadmetanje za pobedničko uskršnje jaje održava se u Grockoj već niz godina, na veliku radost mališana.   Takmičenje je otpočelo oko 9 časova, nakon jutarnje liturgije. Za učešće u dečijem takmičenju potrebno je bilo imati ukrašeno uskršnje kokošije jaje, a prijavio se, kao i svake godine, veliki broj učesnika uzrasta 2-12 godina. Pre početka takmičenja usvojene su i propozicije: svaki učesnik je u nadmetanju mogao učestvovati samo sa jednim jajetom – svojim favoritom, a sva sumnjiva jaja su diskvalifikovana.

Deca su pregledala priložena jaja i glasala u slučaju jaja za koje se posumnjalo da nisu kokošija ili su tretirana na nesportski način. Pokazalo se da su deca bila najbolji i najpravedniji žiri za kvalifikacione uslove, što je i preduslov da nadmetanje protekne u najboljem redu i zaista pobedi najbolje uskršnje jaje. Nakon prijave za takmičenje i pregledanja jaja, pristupilo se i samom takmičenju. Kako se samo poželeti moglo, nakon tmurnog jutra, topli zraci prolećnog sunca obasjali su Grocku i dvorište crkve, i doprineli prazničnom raspoloženju. Predrag Janković Zmaj je i ove godine vodio računa da takmičarska uskršnja jaja budu obeležena rednim brojem i vidno izložena na, za tu priliku izrađenoj, tabli sa ležištima, ali i da se nepristrasnim žrebom izvlače parovi. U napetom sportskom iščekivanju , uz puno smeha, navijanja i radosti, nadmetalo se 54 takmičara.

Nakon 4 kruga nadmetanja za najjače uskršnje jaje, uz ovacije proglašeni su pobednici – mali takmičari čija su se uskršnja jaja pokazala najizdržljivijim: 1. Anja Nastasić, takmičarski broj 50 2. Miloš Matić, takmičarski broj 35 3. Irina Vukić, takmičarski broj 31 Sva prisutna deca rekla su da je bilo lepo, i da je najvažnije učestvovati, a pobednicima su uručene i prigodne nagrade: Anja, Miloš i Irina dobili su paketiće sa slatkišima. Sadržaj svih paketića bio je identičan, razlikovali su se samo po boji pakovanja. Ne sumnjamo da će se slatkiši podeliti sa drugarima, braćom i sestrama, u duhu današnjeg velikog hrišćanskog praznika.

Sve u svemu, kao i svake godine, bio je ovo prelep događaj – uprkos pokušajima pojedinih grupa građana koje se bave politikom, da se reklamiraju na najradosniji hrićanski praznik. I time posredno omalovaže rad i trud Predraga Jankovića Zmaja, povezujući ga sa politikom i političarima. Svi koji su prisustvovali ovom događaju, svedoci su da sem dece i njihovih roditelja, sveštenih lica, i samog Zmaja kao organizatora takmičenja, niko od javnih ličnosti i političara nije bio prisutan.   Sramota je ovo sto su pokušali, no nije im uspelo, ali o ovom slučaju nekom drugom prilikom, jer ovo nije dan za diskusiju o ovakvim pojavama.

U svakom slučaju, najbitnije je da je sve proteklo u najboljem redu i da su se deca odlično zabavila. Još jednom, sve pohvale na organizaciji starešinstvu hrama Sv.Trojice i Predragu Jankovicu – Zmaju.

bbbaaaa U svakodaaaad 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR