NAPETO:Kijev pokreće vojsku, SB UN hitno zaseda!

0
648
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor: 

Vlast u Kijevu najavila da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine. Rusija zatražila sednicu SB UN i potez Ukrajne okarakterisala kao kriminalni akt.

13.04.2014. | 18:29  >  22:045
ukrajina 4.jpgFoto: Beta/AP, Efrem Lukatsky

 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće večeras na zahtev Rusije, hitnu sednicu povodom eskalacije krize na istoku Ukrajine.

„Savet bezbednosti će se sastati na zahtev Rusije u 20 časova po njujorškom vremenu“, izjavio je neimenovani diplomata agenciji Rojters.

Drugi diplomata je rekao da su u toku pregovori i o učešću Ukrajine na sednici.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u saopštenju, u kom je osudilo najavu vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine, zatražilo tim povodom hitnu diskusiju u Savetu bezbednosti.

Moskva je ocenila da je najava Kijeva „kriminalni akt“ i da bi Zapad trebalo da „stavi pod kontrolu“ svoje saveznike u ukrajinskoj vladi.

„Sada je odgovornost Zapada da spreči građanski rat u Ukrajini“, navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je Rojters.

Saopštenje ruskog ministarstva je objavljeno nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje oružanih snaga.

Savet bezbednosti Ukrajine se složio da otpočne široku ofazivu na istok zemlje, zbog nemira u Slavjansku, saopštio je predsednik Aleksandar Turčinov, prenosi „Rusija tudej.“

„I vojska će učestvovati u operaciji“, naglasio Turčinov i  optužio Rusiju da vodi „rat“ protiv Ukrajine.

„Krv je prolivena u ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine“, rekao je Turčinov, dodajući da je počela antiteroristička operacija, kako bi neredi na istoku Ukrajine bili okončani.

On je kazao da Ukrajina Rusiji neće dozvoliti da ponovi „scenario sa Krima“.

 

 

„Svi koji podržavaju agresore i okupatore, koji vode oružanu borbu protiv naše zemlje neće izbeći kaznu i odgovornost“, rekao je Turčinov.

On je ipak ponovio da će biti amnestirani svi koji „pre ponedeljka ujutru“ predaju oružje.

Ukrajinske specijalne snage razmenile su danas vatru s proruskom milicijom kod grada Slavjanska. Poginuo je jedan oficir službe bezbednosti, javila je agencija AP, koja je ranije prenela da u tom gradu nema tragova sukoba.

To je prvi oružani sukob u istočnoj Ukrajini gde su naoružane proruske snage poslednjih dana zauzele vladine zgrade u nekoliko gradova.

„Moskva umešana“

Ima ozbiljnih naznaka da je u oružane napade u gradovima u istočnoj Ukrajini umešana Moskva, saopštila je danas američka ambasadorka pri UN Samanta Pauer.

„Bez ikakve sumnje, ima naznaka da je (u događaje u istočnom delu Ukrajine) umešana Moskva“, rekla je Pauer televiziji Ej-bi-si (ABC.)

Ona je objasnila da su događaji na istoku Ukrajine slični onim kojih je bilo na Krimu. Rekla je da su akcije u šest, sedam gradova u istočnom delu Ukrajine „profesionalno“ organizovane i koordinisane.

„Videli smo da sankcije mogu da nanesu štetu. Ako se ove akcije nastave, razmotrićemo pooštravanje sankcija (Moskvi)“, upozorila je američka ambasadorka.

Stejt department je ranije saopštio da je američki državni sekretar Džon Keri rekao ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da je „duboko zabrinut“ zbog napada naoružanih ljudi na istoku Ukrajine.

Proruski aktivisti juče su držali pod kontrolom nekoliko zgrada lokalnih administracia na istoku Ukrajine. Oni su između ostalog zauzeli zgradu policije i bezbednosnih službi u gradu Slavjansku kod kojeg je danas došlo do oružanog napada na ukrajinske snage uz
pogibiju jednog ukrajinskog oficira.

 

NNNN

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR