DOBRE VESTI: Posle 7 dana, iz Kolubare danas ugalj krenuo ka (TENT) Obrenovcu

0
689
NextWEB hosting
NextWEB hosting

LAZAREVAC – Iz Rudarskog basena Kolubara danas su ponovo pošli vagoni sa ugljem za potrebe Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) u Obrenovcu, posle nedelju dana zastoja zbog poplava. 

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, koji je prisustvovao polasku voza sa 21 vagonom uglja iz Kostolca za TENT, najavio je da će za nekoliko dana biti povećan transport uglja iz Kolubare na 8.000 do 10.000 tona na dan. 

Za manje od 10 dana te količine uglja će iznositi 30.000 tona jer će uskoro proraditi još jedan BTO sistem u Kolubari, rekao je Antić. On je napomenuo da je za ovo doba godine uobičajeno da iz Kolubare odlazi 40.000 do 60.000 tona uglja dnevno.

Antić je najavio da se čini sve da u nedelju proradi TENT A.
„Ovo je ogromna uspeh za Kolubaru i ukupan elegro-energetski sistem Srbije koji je postignut zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih u Kolubari i EPS-u i uz pomoć ostalih ljudi koji su pomagali u odbrani energetskih postrojenja EPS-a“, rekao je Antić.

On je napomenuo da je na mestu Kolubara prerade, odakle je danas ponovo krenuo transport uglja, pre samo nekoliko dana bilo dva metra vode.

Antić je dodao da je šteta od poplava samo u Kolubari preliminarno procenjena na oko 100 miliona evra, ali da će se tačan iznos utvrditi tek narednih dana.

On je izrazio zadovoljstvo što se, kako je rekao, u obnovu poplavljene zemlje krenulo baš iz Kolubare u Lazarevcu i poručio da ako uspemo da stavimo u funkciju TENT A u nedelju to će biti definitivan znak da smo uspeli da sačuvamo elektro-energetski sistem Srbije.
„Situacija je stabilna i neposredna opasnost je prošla, ali su rizici i dalje tu i ništa ne smemo prepustiti slučaju dok ne dobijemo informaciju da je poplavni talas potpuno prošao“, rekao je Antić.

On je najavio da će za nekoliko meseci u Kolubari početi da radi kop Veliki Crljeni koji je sada pod vodom i da je zatražena pomoć od ostalih država ako imaju iskustvo i tehnologiju da u najkraćem vremenskom roku pomognu da se iscrpi oko 200 miliona kubika vode sa kopa Tamnava zapadno polje, koje je sada praktično pretvoreno u veštačko jezero veće od Vlasinskog.

Polasku voza sa ugljem za TENT prisustvovao je i v.d. direktor EPS-a Aleksandar Obradović koji je ocenio da ako se bitka za stabilnost energetskog sistema vodi u termoelektranama onda se bitka za budućnost energetskog sistema vodi u Kolubari.

On je posebno istakao značaj Kolubare zato što se, kako je naveo, 70 odsto električne energije proizvodi iz termoelektrana a jedna trećina toga se obezbeđuje ugljem iz Kolubare.

Direktor Klubare Milorad Grčić ukazao je da je na mestu odakle je danas počeo transport pre nedelju dana bilo dva metra vode i da su sve mašine bile potopljene. On je poručio da je ponovno uspostavljanje transporta veliki dan za Kolubaru i za celu Srbiju.



Foto Tanjug/M. Jelesijević

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR