Radi se na proceni štete u Lazarevcu i Grockoj

0
673
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Stanje u Grockoj i Lazarevcu, opštinama koje su proteklih nekoliko dana zbog poplava i klizišta bile među najugroženijim u Srbiji, polako se stabilizuje. Počela je procena štete. Ugrožene i uništene objekte obilaze komisije koje bi trebalo da utvrde razmere katastrofe.

U Lazarevcu potopljeno je oko 300 hektara u mestima Veliki Crljani, Junkovac, Stepojevac, Dudovica, Vreoci, Županja.

– Koliko je objekata oštetila ili uništila voda, još ne znamo, jer sve to treba obići. Do sada je uklonjeno više od 2.600 grla uginule stoke i to nije sve, naročito u Velikim Crljenima. Zbog nestanka struje u ovim mestima, u zamrzivačima je uništeno oko 2.400 kilograma mesa – napominje Dragan Alimpijević, predsednik opštine Lazarevac.

I u Grockoj je počela procena štete.

– Veliki broj oštećenih objekata nalazi se u Umčarima, Begaljici, Boleču, Vrčinu, Leštanima, i biće potrebno nekoliko dana da komisija sve obiđe, tako da se sada ni približno ne zna kolika je šteta – rekla je Jasmina Mandić, zamenik predsednika opštine Grocka. U ovoj opštini ekipe Zoo-higijene uklonile su 150 komada uginule živine i izvestan broj udavljenih kućnih ljubimaca, uglavnom pasa. Grocka je uglavnom voćarski kraj, pa još nije prijavljeno da ima uginule krupne stoke.

Prvog dana kada se izlio Begaljički potok evakuisane su četiri porodice i ugroženo je više kuća. Posle izlivanja Ralje jedna osoba je poginula prilikom pokušaja evakuacije, a voda potopila više imanja u Umčarima. Posle bujičnih poplava, kojima je ovo mesto bilo izloženo tri-četiri dana, proradila su klizišta. Najkritičnije je bilo u Popovića kraju iznad vile „Gavrilović”, gde je zemlja progutala četiri kuće i za življenje onesposobila najmanje tri.

B. V.

———————————————-

Ustupaju stanove na neodređeno vreme

Na sajtu www.airbnb.com istaknut je spisak soba, apartmana i stanova površine veće od 100 kvadrata, koje vlasnici stavljaju na raspolaganje porodicama iz poplavljenih krajeva Srbije

Na sajtu www.airbnb.com, koji posreduje između vlasnika stanova širom sveta i ljudi koji su zainteresovani da ih iznajme, istaknuto je obaveštenje da stanodavci iz Srbije besplatno nude smeštaj porodicama koje su poplave prognale iz njihovih domova. U ponudi su i garsonjere i stanovi u kojima komotno može da se smesti šest pa i više osoba. Za pretragu na ovom sajtu, potrebno je ukucati lokaciju „Beograd” ili „Beograd i Balkan” i kliknuti na prozor „Besplatan smeštaj za ugrožene poplavama”.

Jedna od humanih vlasnica stanova sa kojima smo razgovarali je i Tijana, koja nije htela da kaže nešto više o sebi, jer ne želi da njen gest neko shvati kao samoreklamu. Ona je svoj stan od 140 kvadrata kod Hrama Svetog Save stavila na raspolaganje ugroženima na neodređeno vreme.

– Najbitnije je da porodice, pogotovu sa malom decom, budu smeštene mimo prihvatnih centara. Prijatelji su razglasili moju ponudu, postavljaju link na društvenim mrežama i očekujem da mi se ubrzo neko javi – kaže Tijana.

Sve je počelo u nedelju, kada su se ovdašnji vlasnici stanova koji se oglašavaju na sajtu www.airbnb.com povezali i dogovorili da sprovedu svoju humanu zamisao. Ova internet stranica prihvatila je da „okači” njihovu ponudu. Do juče u 17 sati, broj stanova koji se stavljaju na raspolaganje poplavljenima narastao je na 48.

Akciji se pridružuju i vlasnici nekretnina iz drugih gradova Srbije, a pojavljuju se i ponude u Bosni.

Tijana kaže da se akcija brzo širi, ali se ovde ne završava. Ona je trenutno u Nemačkoj, gde je sa prijateljima organizovala prikupljanje pomoći i poslala je u Srbiju.

Mnogi koji su stanove ustupili preko ovog sajta žive u inostranstvu, poput Sanje i Ivane, koje su ustupile apartmane u centru Beograda, a u Berlinu i Beču animiraju ljude da upute pomoć i aktivno rade na prikupljanju najpotrebnijih stvari za poplavama ugrožene porodice.

Kao i Tijana, ni one nisu želele da kažu više o sebi jer smatraju da humanosti ne priliči medijsko eksponiranje.

LJ. Perović

IZVOR:Politika

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR