Volite miris bazena? Posle ovoga ćete promeniti mišljenje

0
NextWEB hosting

Znate onaj miris bazena koji vas podseća na leto i lepo vreme? To, u stvari, “mirišu” bakterije!

Dok će se većina ljudi istuširati po izlasku iz bazena, kako bi sprali hlor zbog koga ih koža svrbi i pecka, mnogi se neće istuširati pre ulaska u bazen. Verovali ili ne, upravo zbog toga bazen i miriše tako kako miriše!

“Ukoliko se ne istuširamo pre nego što uđemo u vodu, unećemo sve što se nalazi na našoj koži – prirodne masti, znoj, šminku, ali i urin i fekalne materije”, tvrdi epidemiolog dr Mišel Hlavsa.

Sve materije koje se nalaze na našoj koži, a koje ćemo “ostaviti” u bazenu, imaju jednu zajedničku stvar – azot. Kada se azot pomeša sa hlorom u bazenu, formiraju se hemijski iritansi – hloramini, koji su problematični iz dva razloga, objašnjava epidemiolog.

Prvi problem je taj što je hlor sada vezan za hloramine i ne štiti nas od bakterija u bazenu. Hlor i dalje može da ubije većinu tih bakterija, ali one koje prežive, kupači na bazenu udišu ili progutaju sa vodom, što dovodi do različitih bolesti.

Drugi razlog za brigu je to što zbog hloramina (čitaj: prljavštine koju smo uneli u vodu), a ne hlora, bazen miriše onako kako miriše. “Voda koja ne sadrži bakterije ne miriše”, naglašava Hlavsa. Da, baš taj miris koji najčešće povezujemo sa idejom da je bazen čist, zapravo je miris hloramina, koji su razlog zašto će vam, na primer, oči biti crvene kada izađete iz vode. Ovi iritansi takođe su često okidač za astmatične napade ili infekcije kože.

Dakle, ukoliko se ne istuširamo pre ulaska u bazen, sve supstance koje na koži unesemo u vodu, uništavaju hlor, čime se povećavaju šanse da “pokupimo” bakterije.

Izvor: Mondo / Press

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

sixteen − 14 =