KALUĐERICA: Opština dobila spor protiv Alfa banke, ispostava posle 2 godine na vidiku

0
1231
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Privredni Apelаcioni sud u Beogrаdu odbio je žаlbu drugotuženog „ALPHA BANK SRBIJA“ A.D. Beograd i time su prostorije Mesne zаjednice Kаluđericа vrаćene Grаdskoj opštini Grockа gde je plаnirаno otvаrаnje opštinske ispostаve.

Prvostepenom Presudom Privrednog sudа u Beogrаdu 44P br.2706/2013 od 4.6.2013 godine usvojen je tužbeni zаhtev Grаdske opštine Grockа i utvrđenа je ništаvost Ugovorа o zаkupа pа je obаvezenаnа tuženа drugog redа „ALPHA BANK SRBIJA“ a.d. Beograd, dа tužiocu predа u posed poslovne prostorije.

Nа ovu Presudu izjаvljenа je žаlbа drugotužene „ALPHA BANK SRBIJA“ a.d. Beograd , koju je Apelаcioni sud u Beogrаdu Presudom 8 Pž- 6603/13 od 1.10.2014. godine odbio i potvrdio prvostepenu Presudu Privrednog sudа u Beogrаdu.

Naime, posle skoro 2 godine ovaj slučaj je dobio svoj sudski epilog i konačno su otvorena vrata da Kaluđerica dobije svoju ispostavu u kojoj će njeni građani moći da dobiju potrebnu dokumentaciju i sve informacije vezane za opštinsku upravu. Otvaranjem iste, uštedeće im vreme i novac, jer u njima će se nalaziti sve službe opštinske uprave, preko Zavoda za zapošljavanje, Poreske uprave, odeljenja katastra i svih ostalih službi zbog kojih gradjani neće morati morati da dolaze u Grocku u vezi bilo kog dokumenta.

Evo da se podsetima kako je sve to izgledalo i kako su novosti.rs 29. marta 2013. pisale o ovom slučaju:

Kaluđerica: Bitka za prostorije u Kaluđerici

Javni tužilac zapečatio poslovni objekat „Alfa banke“ nakon drame u kojoj je učestvovala i policija. Predstavnici Opštine Grocka pokušali nasilno da preuzmu kancelarije u Mesnoj zajednici

U Mesnoj zajednici Kaluđerica u četvrtak se odigrala prava drama. Predstavnici Opštine Grocka pokušali su nasilno da izbace zaposlene u „Alfa banci“, čija se ekspozitura nalazi u ovoj mesnoj zajednici u Ulici kralja Petra Prvog 7a. Došla je policija i, kako nezvanično saznajemo, privela nekoliko opštinara na informativni razgovor. Javni tužilac zapečatio je u četvrtak poslovne prostorije „Alfa banke“, koja je prostor od Opštine zakupila do 2018. godine.

Čelnici Opštine Grocka su prethodnog dana najavili preuzimanje svojih prostorija od „Alfa banke“, tvrdeći da je ugovor o zakupu nelegalan. Međutim, nadležni u banci su obavestili pripadnike MUP, koji su pet opštinskih funkcionera, nakon pokušaja da preuzmu prostorije, poveli na informativni razgovor.

Kako su nam rekli u Opštini Grocka, već duži period pokušavaju da raskinu ugovor sa „Alfa bankom“, koji je potpisao nekadašnji predsednik Mesne zajednice, a da nije imao pravo na to.

– U skladu sa našim planom da se otvori opštinska ispostava, sa svim pratećim službama u Kaluđerici, gradska opština Grocka odlučila je da 16. novembra prošle godine raskine nevalidan ugovor sa „Alfa bankom“ – kažu u opštini Grocka. – Ugovor je potpisao tadašnji predsednik Mesne zajednice koji na osnovu odluke opštinskog veća iz 2005. godine nije imao pravo na to. Pravo na sklapanje ugovora o zakupu isključivo ima Direkcija za izgradnju opštine Grocka.

Iz Opštine Grocka kažu da su imali blagonaklon stav prema „Alfa banci“ kojoj je dat rok od 30 dana za iseljenje.

– Oni to nisu učinili, pa je doneta jednoglasna odluka opštinskog veća o formiranju komisije za preuzimanje poslovnog prostora, koja je u četvrtak prisustvovala preuzimanju sopstvenih prostorija u Mesnoj zajednici Kaluđerica. O ovoj odluci blagovremeno je obavešteno rukovodstvo „Alfa banke“, kako bi i oni bili prisutni tom činu.

Nakon odluke javnog tužioca da zapečati poslovne prostorije „Alfa banke“, Opština Grocka će, kako smo čuli, sačekati odluku Privrednog suda.

– Sve dok se ne okonča ovaj slučaj, građanima Kaluđerice, Vinče, Boleča, Leštana i Ritopeka ne preostaje ništa drugo, nego da svakodnevno putuju preko 20 kilometara za najosnovniji dokument, do opštinske uprave u Grockoj – piše u zvaničnom saopštenju iz ove opštine.

BANKA ĆE POSTUPATI PO ZAKONU

„Alfa bank Srbija“ je preduzela sve zakonom dozvoljene mere da zaštiti svoja prava, imovinu, klijente i zaposlene u skladu sa važećim Ugovorom o zakupu sa pripadajućim aneksima. Uprkos pravosnažnom rešenju Privrednog suda u Beogradu o određivanju privremene mere koja je doneta u korist banke, a kojom se nalaže Opštini Grocka da bez odlaganja omogući banci nesmetano korišćenje poslovnog prostora, Opština Grocka je donela odluku o preuzimanju sopstvenog prostora u Mesnoj zajednici Kaluđerica, nakon čega su policijski službenici zapečatili navedene prostorije. Usled novonastale situacije banka je prinuđena da privremeno izmesti poslovanje filijale Kaluđerica na drugu adresu. U cilju razrešenja sporne situacije, banka će, kao društveno odgovorna kompanija koja u svemu poštuje zakone i pravna pravila Republike Srbije, postupiti u skladu sa odlukom koja će biti doneta od strane nadležnog suda – kaže se u saopštenju „Alfa banke Srbija“.

Izvor:novosti.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR