Grocka: Muke sa klizištima, čak 34 opasne lokacije, najugroženije vikend-naselje Popovića kraj

0
NextWEB hosting

Vlasnicima oštećenih kuća Vlada je isplatila sume od dva do tri milona dinara za obnovu

Opština na samoj obali dunava, poznata pre svega po bogatim voćnjacima, muku muči sa klizištima. Čak 34 opasne lokacije, najugroženije vikend-naselje Popovića kraj

GRADSKE vlasti nedavno su započele sanaciju klizišta u Resniku, ali u najugroženiju opštinu Grocku, gde ih ima najviše, čak 34, još ne zalaze. U najvećoj opasnosti je vikend-naselje Popovića kraj, u kome pomeranje zemljišta može da uruši oko 200 objekata.

– Do sad nije bilo sanacije klizišta na teritoriji Grocke – objašnjavaju iz ove lokalne samouprave. – Kao opština, imamo zabranu delovanja na klizištima jer nismo stručno i tehnički osposobljeni. I sama sanacija je jako skup poduhvat, što naše materijalne mogućnosti ne dozvoljavaju.

Zbog nedostatka “šuški”, zemljina utroba šušti, puca na površini, propada i preti da sa sobom povuče mnogo domova.

– Popovića kraj ima veliki broj stambenih jedinica, u zoni aktivnog klizišta je više od 100 objekata, a u zoni umirenog još toliko – naglašavaju iz opštine Grocka.

– Ako se ono ne bude saniralo, što je nadležnost Grada, svi oni su potencijalno ugroženi.

Odroni mogu da se dogode u skoro svim mesnim zajednicama. Prema procenama stručnjaka, erozija može da zdrobi više desetina kuća u Vinči i Ritopeku, koji spadaju u najnebezbednije.

NEMA POMOĆI ZA VIKENDICEVLADA je vlasnicima 14 od 30 oštećenih kuća za obnovu isplatila sume od dva miliona dinara, 2,5 ili tri, u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Opština im je obezbedila i po 129.000 dinara, te pomoć u sanitarijama i keramici. Ostalih 16 kuća nije ušlo u ovaj program Vlade. To su vikend-kuće i pri ovakvim nesrećama ne predstavljaju prioritete za rešavanje – naglašavaju iz Grocke.

– Među najugroženijim su i Grocka, i Brestovik, dakle mesta koja se nalaze uz desnu obalu Dunava – ističu iz GO Grocka.

– Mada su ugroženi i Vrčin, Zaklopača, Begaljica i Boleč, a manja pomeranja imamo i u ostalim delovima opštine.

“Neprijatelja koji nadire” zasad niko ne dira.

Ovo se rešava na nivou Grada Beograda. Imamo obećanja da će u budućem planu sređivanja imati u vidu i klizišta na našem području – tvrde u opštini. – Do sada nije bilo sanacije nijednog na našoj teritoriji.

POPISANO 150

POSLE majskih poplava iz 2014. nadležna gradska komisija obišla je 150 klizišta, ne računajući Obrenovac i Lazarevac. Zasad su obavljeni radovi na tri: u Mirijevu, na Zvezdari i Resniku, a sledeće je u planu Guberevac u opštini Sopot.

Problem su, naravno, finansijska sredstva.

UGROŽENA I VILA GAVRILOVIĆ

PREMA rečima nadležnih u Grockoj, na području Popovića kraj oštećeno je 30 objekata u prošlogodišnjim poplavama, a sad se taj broj uvećava zbog širenja klizišta.

– Tu se nalazi i “Vila Gavrilović” koja je spomenik kulture i pod zaštitom je države – napominju iz Opštine Grocka. – Na području Vinče je i arheološko nalazište Belo brdo koje je, takođe, ugroženo i nalazi se u zoni klizišta.

Izvor:novosti.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

three − 3 =