Vlada Srbije usvojila: Dogodine svi legalni, Mihajlović: Čak 95 odsto „divljih“ dobija papire

0
834
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Vlada Srbije usvojila Zakon o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata. Mihajlović: Čak 95 odsto „divljih“ dobija papire

VLADA Srbije usvojila je u četvrtak Predlog zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, koji će početi da se primenjuje u narednih nedelju dana, nakon što mu „zeleno svetlo“ daju i poslanici u parlamentu. Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, Zorana Mihajlović, smatra da bi ceo proces ozakonjenja mogao biti završen u narednih godinu dana.

Mihajlovićeva kaže da se procenjuje da u Srbiji ima oko 1,5 miliona objekata izgrađenih bez dozvole i da će oko 95 odsto njih moći da se legalizuje, dok će ostali biti srušeni. Ona napominje i da oko 85 svih nelegalnih objekata čine porodične kuće i stanovi.

– Zakon predviđa do 100 puta manje takse – kaže Mihajlovićeva. – Građani koji su već podneli zahtev za legalizaciju, njih oko 700.000, platiće samo fiksnu taksu koja za stambene objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata 15.000 dinara. Cene su iste bez obzira u kom gradu je objekat izgrađen.

PARE OD TAKSI OPŠTINAMA– OD ozakonjenja se očekuje prihod od oko 10 milijardi dinara koji će biti uložen u uređenje infrastrukture u lokalnim samoupravama i gradovima – objašnjava Zorana Mihajlović. – To je jedini način na koji država može da se iskupi prema svima koji su gradili na legalan način, s obzirom na to da su sada predviđene olakšice za vlasnike bespravnih objekata.

Mihajlovićeva objašnjava da će građani koji do sada nisu podneli nijedan zahtev, osim plaćanja naknade, morati da dostave izveštaj o izvedenom stanju, koji će raditi licencirani inženjeri.

– Kada zakon bude usvojen u parlamentu inspekcija će krenuti na teren i uručivaće rešenja o rušenju svima koji su nelegalno gradili i država će tako pokrenuti proces ozakonjenja – kaže ministar građevine. – Na taj način će, takođe, biti precizno utvrđeno koliko u stvari ima nelegano izgađenih objekata. Ukoliko vlasnici koji budu dobili ova rešenja ne budu ušli u proces ozakonjenja, njihovi objekti će se rušiti. Bez ovog zakona Srbija sigurno ne bi legalizovala bespravne objekte u narednih 25 godina.

Mihajlovićeva ističe da neće moći da se ozakone objekti građeni u parkovima prirode prvog reda, na klizištima i drugim sličnim mestima na kojima je i u prethodnom periodu bila zabranjena gradnja.

 

Izvor:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR