CESID: Najnovije istrživanje- NAPREDNJACI UBEDLJIVO PRVI: Za Vučića i SNS 53 odsto glasača!

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Srpska napredna stranka ima nadpolovičnu podršku birača koji bi izašli na izbore, dok bi u parlament ušla koalicija oko SPS sa 13 odsto glasova, a cenzus bi prešli koalicija DS S – DVERI, SRS, koalicija SDS-LDP-LSV, DS i Pokret „Dosta je bilo“, pokazalo je istaživanje CESID-a i B92.

Da su izbori održani juče na glasanje bi „sigurno izašlo“ 53 odsto birača, dok bi na njih „verovatno izašlo“ 19,3 odsto ispitanika.

Prema istraživanju, 10,8 odsto ispitanika se izjasnilo da „sigurno ne bi glasalo“, dok je 8,6 odsto reklo da „verovatno ne bi izašlo“ na birališta.

Na pitanje kome će dati svoj glas, za SNS bi glasalo 53 odsto ispitanika, a koaliciji SPS-JS glas bi dalo 13 odsto anketiranih.

Koalicija DS S – DVERI dobila bi osam odsto, a radikali sedam odsto glasova.

Cenzus bi još prešli koalicija SDS-LDP-LSV za koju bi glasalo 6 odsto ispitanika, Pokret „Dosta je bilo“ dobio bi pet 5 odsto glasova, kao i DS.

Na pitanje kog političara bi voleli da vide na mestu premijera, 42,9 odsto ispitanika navelo je Aleksandra Vučića, dok je „nikoga“ bio odgovor 16,7 odsto ispitanika, a njih 15,3 odsto reklo je da „ne zna“.

Ivicu Dačića bi na mestu premijera volelo da vidi 5,3 odsto ispitanika, nekog novog, mladog tri odsto, Vojislava Šešelja 2,3 procenta, a Sašu Radulovića 2,2 odsto.

Čak 39,2 odsto ispitanika „ne veruje“ političarima za koje glasa dok ih gleda na TV-u, „delimično im veruje“ 39,9 odsto, dok im „potpuno veruje“ 20,8 odsto ispitanika.

Najmanje im veruju glasači od 60 godina.

Istraživanje je pokazalo da naprednjaci najveću podršku imaju u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, dok desnicu podržava najveći broj mladih, do 30 godina.

Istraživanje je obavljeno telefonski, a učestvovalo je 1.009 ispitanika.

Ono je obavljeno poslednje nedelje marta, pre izricanja presude lideru radikala SRS Vojislavu Šešelju u Hagu.

Istraživanja javnog menjenja sproveli su CESiD i B92.

Izvor: Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR