Pazi, snima se: Grocka odabrana za snimanje novog filma RTS-a

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Čitavom nizu kultnih filmova i serija snimanih u Grockoj, po svoj prilici pridružiće se još jedan. Prepoznatljivi ambijent stare varošice posetila je u ponedeljak 4. aprila filmska ekipa RTS-a, a Grocka je u najužem izboru za snimanje televizijskog filma „Ovo malo časti“ koje treba da otpočne već krajem aprila meseca. U pitanju je filmska adaptacija scenarija predstave „Legija časti“ o životu legendarne Milunke Savić, po komadu Bratislava Petkovića.

Najavljenu filmsku ekipu, koju su predvodili režiser Filip Čolović i direktor fotografije Periša Đinđić, dočekao je predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović, koji je gostima, zajedno sa Zoricom Atić, direktorkom Centra za kulturu Grocka, pokazao lokacije koje su ih zanimale u čuvenoj „Gročanskoj čaršiji“.

Ekranizacija TV filma „Ovo malo časti“ preispituje odnos prema kulturi sećanja, prateći priču o posleratnom životu tokom 50-tih godina prošlog veka Milunke Savić, srpske heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Opština Grocka je snimateljskoj ekipi izašla u susret, i za potrebe snimanja na raspolaganje stavila objekat nekadašnje prodavnice „Jadar“ u centru Grocke, koja je u planu za renoviranje, a čiji trenutni izgled idealno odgovara potrebama filma.

Gročanin Feđa Radojević je takođe pomogao svojim kolegama sa RTS-a u obilasku potencijalnih lokacija u Grockoj. Izbor će, po svemu sudeći, „pasti“ na pomenuti  lokal u Gročanskoj čaršiji, koji će za ovu priliku biti preobražen u kafanu u kojoj je u posleratnim godinama radila Milunka Savić, kao i na staru kuću u Begaljici koja će predstavljati njen dom.

Da podsetimo: Milunka Savić je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, ranjavana čak 9 puta, žena koju su zbog neizmerne hrabrosti Francuzi prozvali „srpska Jovanka Orleanka“. U Balkanskim ratovima se borila preobučena u muškarca, a njen pol je otkriven u bolnici, nakon ranjavanja… U Prvom svetskom ratu, takođe se prijavila kao dobrovoljac – istakla se kao bombaš u Kolubarskoj bici, te je, za višestruko herojstvo, dobila Karađorđevu zvezdu sa mačevima. Povlačila se preko Albanije, učestvovala i u bitkama na Solunskom frontu, gde se istakla u bici na Kajmakčalanu.

Dobila je mnoga, i najviša, odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Nakon ratova, odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju. Izabrala je da živi među svojim narodom, u Beogradu, gde su, kako to često biva, ljudi brzo zaboravili na njene zasluge. Samouka i bez škole, i pored teškog života i slabo plaćenih poslova, Milunka je nastavila da se bori, i ovaj put pomažući drugima. Pored svog deteta, odgojila je troje usvojene dece i iškolovala još tridesetoro dece koju je dovodila iz svog rodnog sela.

Režiser televizijskog filma „Ovo malo časti“ je Filip Čolović, poznat po dokumentarnim filmovima za koje je nagrađivan kod nas i u inostranstvu, kao i režiji igranih serijala za Školski program RTS-a. Glumačku ekipu čine, između ostalih, Ljiljana Blagojević, Miki Krstović, Nikola Rakočević.

12115578_126539971035699_29188716889158354_n

IMG_7389

IMG_7393

IMG_7401

IMG_7398

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR