GO GROCKA: Lomljenjem česnice u 12 časova, u centru Grocke, po četvrti put Božić će biti javno obeležen (FOTO)

0
3844
NextWEB hosting
U subotu 7. januara 2017. godine u 12 časova u Grockoj se po 4. put javno organizuje lomljenje božićne česnice. Ova, već sada se može reći tradicionalna manifestacija se održava u slavu najvećeg hrišćanskog praznika, Božića.

Nakon svete liturgije u crkvi Svete Trojice u Grockoj, u srcu Gročanske čaršije ispred GO Grocka biće organizovano lomljenje Božićne česnice. U 12. časova sveštena lica održaće molitvu za zdravlje i prosperitet žitelja opštine i osveštati božićnu česnicu, koju će specijalno za ovu priliku pripremiti i donirati pekara ,,Dukat“ iz Grocke. Česnica je važan obredni kolač u srpskoj tradiciji, sa bogatom simbolikom.
 
 
 
-Božićnu česnicu će umesiti pekara ,,Dukat“ iz Grocke, i u njoj će se kriti tri novčića sa grbom Grocke: zlatni, koji je težak 2 grama, srebrni i bronzani koji su teški po 3 grama.
-Novčiće  je za ovu priliku obezbedila GO Grocka, i  namenjeni su našim sugrađanima, koji će ih pronaći nakon lomljenja i deljenja česnice. S obzirom da lomimo česnicu po četvrti put, a pomerili smo satnicu sa 9.30 na 12 časova, nadamo se da će ovog Božića biti još više ljudi nego prošlih godina i da će sva tri novčića u česnici pronaći deca.– saznajemo iz Gradske opštine Grocka.
 
Prema narodnom verovanju, osoba koja nađe novčić u svom komadu česnice biće posebno srećne ruke u narednoj godini.
Naša redakcija će na Božić u 12 časova iz centra Grocke na svojoj stranici Grocka Info Portal direktno prenositi lomljenje česnice. Pratite nas.
Pogledajte kako novčići izgledaju:
Novčici koji će se naći na Božić u česnici u Grockoj
NextWEB hosting

 Organizator manifestacije je Gradska opština Grocka, uz podršku pekare ,,Dukat“ i Nautičkog kluba Dunavac.
 
 
Evo kako je to izgledalo na Božić 2014 i 2016 godine:
 
 
 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR