БРЕСТОВИК: Отворене савремене хладњаче ФОТО

0
NextWEB hosting

Хладњаче Брестовик основане су у јануару 2017. године, са циљем да се уз помоћ стручних кадарова и здравим конекцијама са реномираним светским Компанијама развије Аграр у целом грочанском крају, па и у читавој Србији.

Хладњаче Брестовик, са капацитетом од 1400 тона и површином од 1550 м2, опремљене су најсавременијим технологијама које омогућавају правилно поступање са воћем и поврћем, и чине модерни дистрибутивни центар за промет воћа и поврћа у свежем и замрзнутом стању. У себи садржи 9 комора, 2 коморе са могућношћу дубоког замрзавања (-20 степени) и 2 пословна простора, а све је опремљено најсавременијом немачком опремом.

Наша традиција узгоја воћа датира од 60-тих година прошлог века, осавремењена са модерним достигнућима и решењима које поседују савремени воћњаци.

Хладњаче Брестовик раде у кооперативи са породицом Раковић, на челу са Добрицом Раковићем, добитником Признања за највећа достигнућа у пољопривреди 2015-те године. Породица Добрице Раковића поседује укупно 35 хектара парцела под воћем, од чега су у највећом броју заступљени засади високожбунасте боровнице, на 6 хектара и више од 20 000 садница.

Посебно се поносе сарадњом са многобројним стручњацима, професорима београдског и новосадског пољопривредног факултета, као и сарадњом са институтом за воћарство у Чачку.

Њихове вредности и предности су: сопствени ресурси, лојалност и посвећеност, тимски дух, стална тежња ка усавршавању, жеља да се помогне свим произвођачима у Србији поштеним релацијама и тежњама ка дугогодишњим партнерским и стратешким односима.

Услуге Хладњаче Брестовик део су услуга Воћарске задруге Боровница Београд и седиште ове задруге која послује на нивоу целе Србије налази се у оквиру овог коплекса.

Воћарска задруга Боровница Београд, основана је маја 2016. године, и окупља узгајиваче који желе да однегују боровнице врхунског квалитета. Идеја задруге је да се унифицира технологија узгоја, уз примену највиших стандарда, обезбеди заједничка набавка потребних ресурса уз узгој боровнице као и да се оствари боља цена боровнице.

Задругари су уз велики ентузијазам, вољу, рад, стрпљење и неминовне грешке које су превазилажене од те 2014. године када су формирани засади, дошли до 15,8 хектара засада под противградним мрежама са преко 50 000 садница.

На засадима се примењују високи стандарди у погледу квалитета и безбедности боровница. Такође, задруга примењује оспособљавање и јачање свести свих чланова да превентивно делују и стано побољшавају квалтитет, безбедност хране и однос према средини у којој живе и раде, што се очекује од наших партнера.

Данас је свечано отворена Хладњача Брестовик, а част да пресеку врпцу имали су председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, помоћник председника за пољопривреду Душко Живанчевић и домаћин Добрица Раковић.

Председник Симоновић овом приликом је истакао да све ово је резултат тога да општина Гроцка настоји да подржи пољопривреднике са наше општине. „Политика наше општине је да се једном за свагда наш пољопривредни произвођач стави у први план. Пре годину дана смо променили однос локалне самоуправе према пољопривредним произвођачима и уредили им 50 километара атарских путева, а ове године је у плану још 50 километара. Са друге стране смо обезбедили 150 ракета за противградну одбрану наше територије. Сваки произвођач има стопостотну подршку свих чиновника наше општине да реализује своје идеје. Наше подневље није имало производњу боровница и ово је изазов за ове младе људе, а у исто време изазов за све нас и помогао сам где сам могао. Резултат свега тога су ове две хладњаче и овде је седиште Удружења произвођача боровница Србије. У Гроцкој недостаје фабрика за производњу воћа и тражићемо потпору од наших већих инвеститора како би смо подигли фабрику за прераду друге класе воћа, за шта смо покренули решавање питања недостатка капацитета за прераду воћа у крајње производе. Решена је имовинска карта за 1.5 хектара површине некадашње фабрике за прераду у Гроцкој за чије поновно подизање тражимо инвеститоре. Наравно за све то потребна је потпора Владе Србије и града Београда из разлога што они имају много више средстава за акумулацију и улагање у локалну самоуправу. Ове године смо добили 200 милиона за улагања у путну инфраструктуру и ја се надам да ће за 3, 4 године наш народ осетити побољшања по овом питању.“ рекао је председник Симоновић за Студио Б.

Народни посланик и професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић истакао је овом приликом да је ово добар пример многим пољопривредницима и похвалио домаћина Добрицу Раковића на храбрости да покрене производњу боровница, а све ово је добар пример да српски пољопривредник може да зарађује кроз агробизнис и реализацију правих идеја као што је ова где је препознат потенцијал Гроцке.

Марко Недељковић, као сувласник истако је да су се потрудили да заједничким удруживањем знања и фер односима створе нове услове за воћаре и врате веру у српски аграр који може да буде модерно организован.

Након уводних обраћања уследила су стручна предавања о узгоју и организованом пласману боровница. Организатор предавања је Воћарка задруга Боровница на челу са председником Веселином Ђорђевићем.

гроцка.рс

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

16 + 17 =