Prijavljivanje za besplatne preglede kože do 5. maja

0
NextWEB hosting

Besplatni pregledi kože biće organizovani u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama u 27 gradova u Srbiji, a prijavljivanje zainteresovanih je do 5. maja, najavila je danas nacionalna koordinatorka kampanje protiv raka kože, Euromelanoma, Lidija Kandolf- Sekulović,.

lekar25092014.jpg

 

Svi zainteresovani mogu da se prijave za pregled do 30. aprila putem aplikacije postavljene na stranicu www.euromelanoma.org/serbia popunjavanjem upitnika o stepenu rizika za nastanak raka kože, kao i putem besplatne telefonske linije 0800 222 888, od 3. do 5. maja.

Dan Euromelnoma obeležava se 8. maja, a pokrenuta je široka kampanja na evropskom nivou „Imate samo jednu kožu“ kako bi se povećala svest ljudi o mogućim rizicima koji mogu da nastanu zbog preteranog izlaganja suncu.

Istraživanje je pokazalo da samo 14 odsto Evropljana poštuje savete za zaštitu od sunca iako je 91 odsto upoznato sa rizicima.

Prema rečima Lidije Kandolf Sekulović, neophodno je da se stalno radi na podizanju svesti o štetnosti svih aktivnosti koje dovode do tamnjenja kože, kao što su sunčanje i odlasci u solarijum, jer je dokazano da to povećaa rizik od nastanka raka kože.

Euromelnoma nastavlja rad na inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma za mladje od 18 godina, sa ciljem da se njihovo korišćenje u narednim godinama potpuno zabrani.

U odnosu na druge zemlje (Australija i Novi Zeland), Srbija se nalazi u grupi zemalja sa nižim rizikom oboljevanja od melanoma, ali se broj obolelih povećava svakih pet godina za 20 odsto, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju stanovništva u prethodnih 50 godina.

Kako saopštila Euromelanoma, rak kože se kod 80 odsto pacijenata dijagnostikuje u kasnoj fazi, kada je daleko veći rizik od daljeg širenja bolesti u limfne čvorove i unutrašnje organe. Osim melanoma raste broj obolelih i od drugih, 10 puta češćih nemelanomskih karcinoma kože, čiji je nastanak takodje vezan za izlaganje suncu i veštačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).

studiob.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

19 − six =