UG „Vinčanski neolit“ protivi se izmeštanju pijace, nadležni i građani podržavaju ideju da se oslobodi parking Doma zdravlja

0
3917
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Udruženje „vinčanski neolit“ buni se zbog izmeštanja tržnice. Komisija Grada za to da se odbiju primedbe građana

PIJACA u Leštanima, koja postoji već 18 godina, biće izmeštena u drugi deo ovog naselja. Uz „amin“ gradskih funkcionera i bez „blagoslova“ mnogih meštana ovog dela Grocke.

 

Tezge se nalaze uz Dom zdravlja „Vinča“. Nadležni su odlučili da ih izmeste u centar Leštana kod mosta u ulici Ravan, kako bi taj prostor očistili i preuredili. Udruženje građana „Vinčanski neolit“ protivi se ovoj odluci.

– Planirali su da pomere pijacu i naprave parking – kaže Slobodan Dobrić iz navedenog udruženja za „Novosti“. – Ima oko 10.000 kvadrata. Dom zdravlja zauzima 1.330 i ostavljena je mogućnost da se nadogradi na postojećim temeljima. Na 4.000 kvadrata mogu da se izgrade parking mesta, a na preostalih 4.000 kvadrata ostale bi zelene površine, pa ne vidim zašto pijaca ne bi ostala.

Dobrić je sa ostalim članovima udruženja odlučio da objasni nadležnima zašto bi trebalo da im ostave pijacu na postojećem mestu. Oni su uputili amandman Komisiji za planove Skupštine grada Beograda u kome detaljno objašnjavaju razloge zbog kojih ne bi trebalo da „diraju“ tržnicu. Istakli su da na njoj pazari oko 50.000 stanovnika, ne samo Leštana, već i Vinče, Boleča, Ritopeka i dela Kaluđerice. Toliko ljudi je posećuje, navodi se, dobrim delom zbog toga što se nalazi uz prometnu saobraćajnicu, izlazi na Smederevski put, što znači da ako se premesti da će prodaja „umreti“. Njene kapije su otvorene 365 dana u godini. Uz ove argumente, da potkrepe tvrdnje, skupili su i predali peticiju od 700 potpisa.

– Hoće tržnicu da presele pet kilometara dalje, što je van svake pameti, jer nama koji tamo živimo to ne odgovara i niko nas nije pitao za mišljenje – zaključuje Dobrić. – Ona nema kompletnu infrastrukturu, ali mogli bi da je srede na radost kupaca i onih koji tamo rade.

Zahtevi ovog udruženja nisu usvojeni na poslednjoj održanoj sednici Skupštine grada Beograda. U obrazloženju je napisano da je potrebno premestiti pijacu sa parcele Doma zdravlja da bi ta parcela bila iskorišćena za potrebe ove ustanove, parkiranje i prateće sadržaje.

OKO 40 ZAKUPACA

JP „PIJACE i zelenilo Grocka“ trenutno upravlja pijacom u Leštanima i ima oko 40 zakupaca.

– Cena dnevnog zakupa je 329 dinara, a tromesečni zakup košta oko 4.260 – navode iz ovog preduzeća.

novosti.rs

Povodom ove vesti građani naselja Vinča i Leštane na društenim mrežama već ostavljaju komentare u kojima daju punu podršku izmeštanju pijace sa ove lokacije.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR