Sinoć u Leštanima Simonović i Mali najavili početak izgradnje nove škole na proleće 2018 (FOTO+VIDEO)

0
4631
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Projekat nove škole u Leštanima, koja će u ovom naselju početi da se gradi na proleće sledeće godine, predstavljen je građanima sinoć u sali restorana Narcis.

Projekat su građanima predstavili: domaćin skupa predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali, glavni gradski urbanista Milutin Folić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.
Ovom događaju prisustvovali su i zamenica predsednika gradske opštine Grocka Živadinka Avramović, predsednik Skupštine gradske opštine Grocka Stefan dilberović, ostalo opštinsko rukovodstvo , kao i veliki broj sugrađana.

Skup je otvorio predsednik gradske opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je na samo početku istakao da je izazov ovog rukovodstva veliki jer u opštini mora mnogo toga da se uradi i menja. Idemo ka takvim promenama, dodao je Simonović, „od kojih ćemo da živimo bolje i mi i naša deca“.

Predsednik Simonović, tokom svog izlaganja predstavio je građanima, sve ono što je u ovom naselju realizovano u prethodnom periodu, ali i veliki broj
kapitalnih investicija koje se planiraju za sledeću godinu.

– Uz saradnju sa gradom Beogradom i Vladom Republike Srbije, a sve uz podršku vas, naših sugrađana, mi smo u potpunosti promenili način delevanja i pristupili ozbiljnom ulaganju u naselja na teritoriji opštini Grocka.
Za samo dve godine, asfaltirali smo 52 km puta i sanirali 70 km atarskih puteva, a dobili smo i nova finansijska sredstva za asfaltiranje još 17.3 km novih ulica i puteva, koje ćemo asfaltirati do kraja godine.
Svestan sam da je najveći problem na našoj opštini vodosnabdevanje i nažalost u 9 Mesnih zajednica građani nemaju ispravnu vodu za piće. Do kraja godine planiramo da pustimo sistem Makiš 2 za Kaluđericu i Leštane, a sledeće godine u Vinči i Ritopeku i na taj način obezbedićemo normalno vodosnabdevanje na severnom delu opštine. Takođe, kako bi rešili problem kanalizacione mreže u Leštanima , u toku je izrada kompletne projektne dokumentacije kako bismo ovaj decenijski problem legalno rešili, na obostrano zadovoljstvo- rekao je predsednik Simonović.

On je pored izgradnje nove škole u Leštanima, istako da će se uraditi kompletna rekonstrukcija Doma zdravlja u Leštanima, ali i izgradnja novih zdravstvenih stanica u Kamendolu i Pudarcima. Najavio je da je u planu i izgradnja nove moderne pijace, na mestu gde se nekada nalazio stari Dom zdravlja na ulasku u Vinču, dodajući da će tu biti izgrađen tržni centar, u čijem će se prizemlju nalaziti moderna zelena pijaca i veliki parking prostor.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, govoreći o izgradnji nove škole, rekao je da će škola imati i fiskulturnu salu koju dosadašnja, stara, škola nema.
– Početak izgradnje ove škole nije bio moguć ranije zbog imovinsko-pravnih problema, koji su konačno rešeni. Novac za ovu investiciju obezbedili su Vlada Republike Srbije i Grad Beograd. Sve ovo radimo zbog dece i njihove bolje i lepše budućnosti. Kvalitetno obrazovanje mora da bude dostupno svima, a ovo je način da to i postignemo. Grad daje novac opštinama jer upravo njihovo rukovodstvo najbolje zna šta je meštanima najpotrebnije – istakao je Mali i dodao da će do kraja godine u opštini Grocka biti urađeno 17 kilometara novog asfalta.
Svi rezultati koje smo postigli u Gradu su zahvaljujući timskom radu, naveo je Siniša Mali i podsetio da je do sada vraćeno gotovo 500 miliona evra duga, koje je ovo rukovodstvo zateklo.
– Ipak se neke stvari pomeraju napred, za mesec i po dana otvorili smo dve škole u Grockoj, u Dražnju i Begaljici. U njima sam bio kada su gorele i na sreću kada su završene i ponovo otvorene za đake – naglasio je Mali i podsetio da je u planu da u narednih deset godina svaki sugrađanin Beograda dobije priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će fiskulturna sala u novoj školi biti multifunkcionalna, te da će deci biti dostupni svi sportovi.
– Đaci će mati na raspolaganju i veliku površinu za sportove na otvorenom, imaće teren za odbojku, rukomet, biće postavljene klackalice i ljuljaške, ali će imati i prostor za odmor. Sve ovo što će imati nova škola, nemaju ni bolje škole u gradu. Ukoliko imamo kvalitetnije javne ustanove to je i bolji kvalitet života uopšte – naglasio je Folić i dodao da će nova škola u Leštanima biti otvorena krajem sledeće godine.
Prema njegovim rečima, na prvom spratu nove škole će se nalaziti dve prostorije za produženi boravak, kabineti za fiziku, hemiju, opšte-tehničko obrazovanje, informatiku, biologiju, muzičko, tri prostorije za pripremu nastave. Na drugom spratu će biti šest učionica za učenike viših razreda, dve prostorije za pripremu nastave, biblioteka sa čitaonicom i medijateka. Na prvi i drugi sprat je moguće doći, dodao je Folić, stepenišnom vertikalom i liftom za invalide.

Na postojećoj parceli nalaze se dva školska objekta. Jedan objekat stare škole je izgrađen pre 1958. godine i on nije u upotrebi. Drugi objekat je montažni i izgrađen je 1980. godine. Objekat se koristi za potrebe nastave za učenike od I do IV razreda.
Koncepcija rešenja je zasnovana na želji da se izgradi savremeni objekat škole, sa svim neophodnim sadržajima za obavljanje nastave osmogodišnje škole.

grocka.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR