OČAJNI OTAC: Sin mi je umro zbog nemara lekara!

0
1023
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Tuga: Goran Đurđević, Nemanjin otac, tvrdi da dečaku primljenom u bolnicu sa simptomima moždanog udara doktor nije uradio skener glave i da je zato preminuo

Goran Đurđević

Neutešni roditelji… Goran i Ivana Đurđević

BEOGRAD – Nisu uradili sve što treba…
– Umesto da detetu organizujem četvrti rođendan, ja ga spremam za spuštanje u crnu zemlju! – ovako je započeo svoju mučnu priču za Kurir neutešni Goran Đurđević iz Barajeva, otac malog Nemanje koji je pre 18 dana zapao u duboku komu, iz koje se, nažalost, nije probudio, na odeljenju intenzivne nege Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

Normalno ustao

On i njegova supruga Ivana naglašavaju da će zbog propusta u lečenju tužiti tu zdravstvenu ustanovu, ali i tražiti da dežurni lekar koji je 7. aprila primio Nemanju na lečenje ostane bez licence.

Preminuo posle 18 dana kome... Četvorogodišnji NemanjaPreminuo posle 18 dana kome… Četvorogodišnji Nemanja

– Goniću i državu ako treba! Da njima dođe dete sa simptomima moždanog udara, sa povećanim zenicama, slabošću ruku i nogu i nemogućnošću da registruje i reaguje na bilo koga, a da oni u 21. veku ne urade magnetnu rezonancu ili skener glave. Pa toga nema nigde. Ipak, desilo se, a mi ne tražimo ni novac ni utehu, samo da Srbija vidi gde i ko nam leči decu, kako se ovo nikad nikome više ne bi desilo – navodi nesrećni čovek dok objašnjava da je Nemanja tog jutra normalno ustao, doručkovao, igrao se, popio limunadu i vozio bicikl, a zatim odjednom dobio vrtoglavicu i počeo da povraća.

Ogroman hematom

Prema njegovim rečima, odmah su se uputili u lokalni dom zdravlja, gde su konstatovali da dolazi do gubitka svesti i urgentno ga kolima Hitne pomoći prevezli u Institut za majku i dete.

– Mog Nemanju je primio dežurni lekar, pulmolog Milan R. Umesto da ga odmah vodi na skener, on deset puta ponavlja pitanje da li je dete imalo kontakt sa otrovom, bensedinima, pesticidima. Opet bez snimanja glave napamet dijagnostikuje zapaljenje mozga.

Međutim, kad je Nemanji pozlilo, kada više nije mogao da diše, stavio ga je na aparat za veštačko disanje da truli i po završetku dežurstva otišao kući. Kao da leči svinju, a ne dete – objašnjava Đurđević.

Kako kaže, tek u jutarnjoj smeni lekari vode njegovog sina na skener glave, gde uočavaju ogroman hematom. Pošto nemaju neurohirurga na klinici, pozivaju stručnjaka iz Tiršove, koji konstatuje da je kasno za bilo šta.

HRONOLOGIJA

7. april 2014.
12.00 Dobio vrtoglavicu i počeo da povraća
12.30 U DZ Barajevo dobija vrtoglavicu
13.00 Kolima Hitne pomoći prevoze ga u Institut
14.30 Lekar prima pacijenta
15.00 Šalje krv na toksikološku analizu na VMA
18.00 Konstantno ispituje majku da li je dete imalo kontakta sa otrovima, lekovima, pesticidima
18.05 Majku šalje kući, uz konstataciju da je detetu bolje
18.10 Kaže da sumnja na zapaljenje mozga
21.00 Stižu negativni rezultati toksikološkog nalaza
01.00 Dete dobija tahikardiju, puls mu skače na 180 i nastupa konfuzni napad
01.05 Lekar mu daje injekciju za stabilizaciju pulsa
4.50 Dete više ne može da diše i upada u komu
5.00 Lekar priključuje dete na aparat za veštačko disanje
7.00 Lekar odlazi kući

24. april20.00 Nemanja umire

Institut: Nemamo komentar, procedura je u toku!

Direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ dr Radovan Bogdanović kratko je odgovorio na pitanja u vezi s navodnim propustima u radu pulmologa Milana R.
– Dobićete odgovore tek po okončanju propisane procedure, koja je u toku – sažeto je odgovorio dr Bogdanović

IZVOR KURIR Autor: Sanja Ilić FOTO Zorana Jevtic

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR