Pudarci

0
4699
NextWEB hosting
U naselju Pudarci zivi 1117 punoletnih stanovnika,a prosečna starost stanovništva iznosi 40,4 godina (38,6 kod muškaraca i 42,1 kod žena). U naselju ima 413 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,41. Ovo naselje je u velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002.godine).
NextWEB hosting

Sve ovo možete pronaći na “vikipediji“ili nekom drugom sajtu sa podacima o naseljenim mestima. Ono sto necete pronaći je informacija o tome sta muči običnog meštanina ili ono sto mu ulepšava zivot, jednom rečju ono sto se dečava oko njega. Pudarci su mesto koje je, možemo sa sigurnosću reći, poslednjih godina napredovalo, i to zahvaljujući velikim brojem preduzeća koja posluju u njemu. Kako se mesto razvijalo, polako su poćele da se vracaju čitave porodice koje su se odselile. Takodje su počeli da se doseljavaju i iz drugih krajeva sirom Srbije. Mnoge kuće su kupljene, napravljene ili su u fazi gradnje, a dosta ima i podstanara. Takodje se gradi i još jedno preduzeće velikog kapaciteta za preradu voća (nemam tacan podatak namenski). I kako jedno vodi ka drugom tako mesto dobija sve lepši i uredjeniji eksterijer. U poslednjih desetak godina uradjeni su mnogi putevi koji nisu ni postojali. Asfalt je doveden do većine kuca,dosta puteva je i renovirano. Autobuska linija produžena i povećan je broj polazaka za donji kraj Pudaraca. Izgradjen je i lokalni put sa kojim je Pudarce spojeno sa Begaljicom i manastirom Rajinovac. Osnovna škola renovirana, dobila i fudbalski teren na kojem se oko Vidovdana održava jedan od većih turnira u malom fudbalu. U naselju postoji i fudbalski teren sa lokalnim timom, blizu kojeg je i relativno skoro sagradjena crkva “Istočni Petak“. Poseduje i benzinsku pumpu, tri prodavnice prehrambrene robe. U skorije vreme je izgradjen parkić sa raznim spravama za decu (ljuljaske,klackalice…) Stvarno je lepo videti decu koja se tu sada igraju ispred doma kulture i mesne zajednice. U sklopu mesne zajednice i doma kulture je i ambulanta koja radi ponedeljkom, sredom i petkom od 7 do 13 časova. Mesto se snabdeva vodom iz vodovoda Umčari, doduše samo tehnička voda je u pitanju. Do ovih godina je funkcionisala trgovina voćem. Preprodavci iz raznih krajeva su napravili improvizovani otkup kod trafo stanice. Medjutim evidentan je pad proizvodnje voća poslednjih godina. Meštani se vise okreću nekim drugim poslovima nego sto obradjuju zemlju. Sve više njiva je zapušteno. Sve u svemu Pudarce je naselje koje napreduje i prikladno je za život.

Kako su stanovnici ovog sela pre mnogo godina nadničili kod gročanskih vinogradara, čuvali im vinograde od lopova, tj.pudarili, veruje se da je od toga selo dobilo svoje ime-Pudarci. A možda je ime nastalo i po udarcima’ (gromova, vetrova, ili nečeg drugog), što se vremenom stopilo u –pudarci,i ostalo kao naziv sela.Selo se nalazi na Ripanjskoj površi,a kuće su grupisane pored puteva koji od Grocke vode za Mladenovac i Umčare,i pored seoskih ulica koje su ovde rano počele da se izgrađuju i održavaju.

Najstariji doseljenici u Pudarcima su Đorđevići,ali im se ne zna poreklo.Oni su se nastanili u dolini potoka,gde je selo bilo sve do 1815.godine,a posle toga se iseljavaju iz doline,i nastanjuju na mesta gde je selo danas.U dolini je ostala škola i nekoliko kuća.

Stare su porodice Marinkovići,Matejići ,Matorčevići i Pantelići.Nastanak porodica Matejić,Marinković i Matorčević,je po jednoj legendi,zanimljiv.Naime,kad su se doselila neka tri brata u Pudarce,Mateja,Matori i Marinko rešili su da oforme svoje porodice različito i otuda prezimena;Matori-Matorčević,Mateja-Matejić,Marinko-Marinković.

Smatra se da su ove tri familije u srodstvu.Takođe,silom prilika,za Matorčeviće je karakteristično to što je prezime unikatno,tačnije svi Matorčevići su iz Pudaraca.Prezime ne postoji u drugim mestima(osim ako nisu se preselili,ali koren im je iz Pudaraca).

I kao što glasi jedan citat iz poznatog crtaća: “Svega ovoga nebi bilo da je Pera otišao pravo u policiju“. Pudarci zaista imaju potencijala za još bolji razvoj i ugodniji život da nije tih čuvenih “medjuljudskih odnosa“, pohlepe i interesa pojedinaca. A o tome? E, pa o tome u nastavcima čitajte i pratite samo na “Grocka Info“portalu. Pratite šta se dešava i skriva čak i u “dobronamernim delima“.

 

Željko Matorčević

{ppgallery}Fotografija_0037Fotografija_0039Fotografija_0042Fotografija_0043P1030840P1030841P1030842{/ppgallery}

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR