Intervju sa Dragoljubom Simonovićem – predsednikom OO SNS Grocka

0
1064
NextWEB hosting
NextWEB hosting

GrockaInfo je imao tu privilegiju da razgovara sa Dragoljubom Simonovićem, predsednikom OO Srpske napredne stranke, bivšim poslanikom u 2 mandata. U kancelariji OO SNS u Grockoj imali smo prijatan razgovor sa njim i postavili mu par pitanja interesentnih za naše čitaoce i građane naše opštine.

1. Proslo je 3 godine od kako je osnovana SNS, kako napredujete sa organizacijom i infrastrukturom na opstini Grocka?

Što se tiče infrastukture i organizacije ona je završena, u potpunosti. Mi imamo izabrano rukovodstvo na svim nivoima počev od mesnih odbora u svim mesnim zajednicama, stim da u Kaluđerici umesto 1 imamo 3 mesna odbora. Mi računamo da u budućem periodu Kaluđerica kao naše najveće naselje morati da ima 3 mesne zajednice. Tako da gradjanima približimo što više opštinsku vlast na najnižem lokalnom nivou. Da bi to obezbedili mi smo formirali 3 mesna odbora da bi mogli da uvežbavamo kadrove na takvu lokalnu politiku.

Imamo 30 članova OO, od toga 5 omladinaca, a od 17 predsednika MO imamo 8 dama, uglavnom su to mladi kadrovi koji ce učiti od nas starijih dok ne uđemo u opštinsku vlast gde će biti politički potkovani, a ne kao što sadašnja vlast radi prvo radno mesto pa direktor Fonda za gradjevinsko zemljište, prvo radno mesto u 30 godina i odmah direktor. Takve
kadrove mi nećemo postaviti na nijedno mesto. Može da bude na nekom nižem rangu pa da uči od iskusnijeg ovako nikako.

Mladi do 30 godina moraju da uče, jer samo oni mogu da završe promene, a promene moraju biti iz korena. Samo takvi kadrovi obrazovani sa iskustvom mogu izvršiti promene.

Kadrovska struktura naše stranke na opštini je takva da 70% članova nikada nisu bili u politici kao članovi neke druge stranke, ili ako su bili članovi nisu bili na odgovornim mestima u stranci i opštini.

Mi smo jedini odbor u Beogradu, a jedan od retkih u Srbiji gde je prelaznost funckionera iz SRS u SNS bila 100%, svi predsednici MO su prešli, svi odbornici, svi članovi OO, svi obrazovani kadrovi, ali sada nisu na tim funkcijama

2. Kako ste emitivno doziveli prelazak iz SRS u SNS? Dugo ste bili u SRS?

Ja sam od početka bio u SRS, učlanio sam se 1995. A 1997. sam postao predsednik OO SRS u Grockoj. Teško je uopšte upoređivati tadašnju situaciju i sadašnju. SRS je imao lošu kadrovsku strukturu, ali su bili protiv režima, kao i ja. Mene je nepravda koju je ova država doživela 1991-1994 vezala za SRS. Iako sam radio u inostranstvu, putujem u
inostranstvo ipak sam nacionalista okrenut ka istoku ka Rusiji. Daleko od toga da imam nešto protiv Evrope i Zapada, ali jednostavno mi je Rusija draža.

Od 1998. SRS na teritoriji opštine Grocka nije izgubila izbore. Da nije bilo mene i SRS 2000. DOS ne bi pobedio u Grockoj, imali smo obučene kontrolore koji nisu dali vladajućoj bandi da krade glasove, pa ipak je bilo krađe. Da nisam porazbijao kutije na glasačkim mestima, izbori bi ovde bili pokradeni i DOS nikada ne bi došao na vlast u Grockoj. Zbog toga sam 27 dana ležao u zatvoru i kada sam došao na sednicu SO Grocka, odbornici DOS-a su tražili da me obezbedjenje izbaci, to me je jako zabolelo.

Članovi tadašnjeg DOS-a su uništili opštinu Grocka i sada su postali milioneri i još uvek drmaju opštinom.

Treba ispitati ko je vlasnik lokala koji se grade od Umčare preko Grocke do Kaluđerice.

Teško mi je pao prelazak iz SRS u SNS, hteo sam da napustim politiku, ali ovo je ipak nova stranka sagrađena na novim principima. Sve što je dobro kod nas može, kreativnost je potpuna, kao i sloboda izražavanja, toga u SRS nije bilo.

U SNS sam ja samo jedan šraf u ogromnoj mašineriji koju imamo na opštini.

4. Više puta ste bili narodni poslanik, opština Grocka trenutno nema narodnog poslanika, kolike su šanse da ga ponovo dobije i da li narodni poslanik moze da utiče na bolji razvoj opštine?

Narodni poslanik ne može da utiče na lokal. Trebalo bi da poslanik polaže račune narodu. Kod nas je tu poslanik da diže samo 2 prsta. SNS ima drugačije viđenje kako bi poslanik trebao da radi i tako se i radi u Skupštini koliko je to moguće.

5. Kakva je politička situacija u opstini, kakav razvoj situacije predvidjate do izbora?

Ova situacija ne valja ni u državi, ni u gradu, ni u opštini.

Kada su svi odbornici SRS prešli u SNS, SO je njih zamenila sa drugima sa liste SRS. Iako je Ustavni sud doneo odluku da se mandati vrate, to nije urađeno. Od 13 odbornika SRS njih 12 nisu odbornici SRS već dobijaju mesečno 50 – 100 000 dinara od strane lokalne vlasti kako bi im pružali podršku.

Jedino u Grockoj je moguće da SPS sa 2 mandata ima predsednika opštine, a GG Snaga građana sa 4 odbornika predsednika Skupštine opštine i drži JKSP Grocka. Sadašnja vlast je iskoristila moju bolest i uradila ovo što je uradila. Trenutno ne postoji snaga u Skupštini opštine koja bi mogla da promeni sadašnju vlast.

Sadašnju vlast čine SPS, Snaga građana, DSS i SRS (samo na papiru) uz pomoć Dr Babića koji je dobio neku funkciju u DZ Kaluđerica u zamenu za podršku vladajućoj koaliciji.

Ova vlast je zadužila opštinu preko milijardu dinara zajedno sa DS, a ne Blaža i Sima.

U jednom momentu smo i mi bili na vlasti sa GG Naš čovek Blažo Stojanović za period od 1 do 2 godine asfaltirali smo preko 100 ulica, 20 km vodovoda i kanalizacije, vraćali smo dug koji su oni napravili, ali smo i mi zadužili ali ne mnogo. Ako je nešto Blaža uradio neka tuže Blažu.

Ako uzmemo vlast od 2000 – 2008 tj. ovu vlast, oni nisu zakrpili nijednu rupu za to vreme, neka navedu 3 ulice koje su uradili za taj period.

Dok sam ja bio predsednik opštine dnevno punjenje budžeta je bilo 300 000 dinara, a sada je 3.5 miliona. Za 3 meseca smo uradili 100 ulica, a oni nisu popunili rupe za vreme dok su na vlasti. Sve je ovo kao 90-tih godina, trenutno je opština Grocka najnerazvijenija opština u Beogradu.

Pitanje gde su potrošili novac. Brisana su slova na školi u Grockoj 5 kvadratnih metara za 2.5 miliona dinara, preuredili su 2 toaleta u opštini za 25 000€ i niz drugih primera. To je mesetarska politika. Građani su upoznati sa time i ovo neće proći na sledećim izborima.

Zašto su uzeli nov kredit od 100 miliona kad nista nisu uradili, uzeli to bez Blaze i bez mene.

SNS očekuje da osvoji 15-18 odbornika od 39 koliko čini Skupštinu opštine Grocka.

6. Kako komentarisete rad opštinske vlasti i rad javnih preduzeca na našoj opštini?

U vreme kad je u JKSP Grocka bio „moj“ kadar imali smo zaostatak 6 plata i 2 kamiona koja su godinama ležala na parkingu neispravna, ostali su bili ili u kvaru ili su bili na izdisaju. Radnici nisu videli radnu uniformu 10 godina, menza je više ličila na štalu nego na menzu, a ti moji „nespospobni“ saradnici kako ih optužuju prvi put su kupili radnicima uniforme sa obućom i odećom, obnovili su im menzu sa svim novim inventarom i nameštajem. Remontovali smo sve kamione čak i ta 2 koja su godinama bili neispravni i došli u poziciju da dugujemo samo jednu platu. Pustili su nam menice, ali smo uspeli da dovedemo JKSP u stanje da funkcionise.

7. Da li podrzavate inicijative gradjana Kaluđerice za samostalnu opštinu i gradjane Vrčina za formiranje opštine Avala? Vec postoje indicije da ce tako nešto traziti i građani Umcara sa okolnim mestima?

U ovom nesrećnom vremenu, najlakše je dobiti glasove tako što ćete reći ljudima „Cepajmo opštinu“ i onda ce lakoverni dati glas toj opciji. Nismo mi protiv novih opština, ali treba slušati glas naroda. Ali da li će nova opština Kaluđerica koja će imati na čelu Gorana Pekarskog biti bolja ili lošija od stare? Biće ista ovakva, propala i nikakva.

Zagovarali smo ideju da svako mesto pre svega Kaluđerica, Leštane, Vinča, Boleč i Vrčin imaju svoje opštinske ispostave gde bi građani na jednom mestu obavili sve svoje aktivnosti vezane za opštinu.

Kaluđerica je mogla da dobije svoju opštinu jednom odlukom u SO Grocka, međutim zagovornici tog odvajanja GG Snaga građana i Pekarski to ne spominju uopšte.

Narod mora da preseče ta laka obećanja i da glasa za pravu opciju. Sada ce GG Snaga građana nuditi opštinu Vrčin, opštinu Begaljica, opštinu Grocka bez ostalih mesta, samo da dobije što više glasova. Međutim građani su to provalili i neće više glasati za to.

JKSP Grocka nije javno preduzeće to je privatno preduzeće Gorana Pekarskog. Tamo je zaposleno 50 ljudi koji primaju platu a ne rade ništa tj. rade ali za Gorana Pekarskog.

Gde ima da je muž predsednik opštine a žena pravobranilac opštine? I muž predsednik Skupštine opštine, a žena šef njegovog kabineta? Mi u Grockoj imamo monarhiju, ne treba nama kralj, kraljevi su Žire i Pekarski.

Članovi SPS-a su zaposlili žene, sinove, kćeri, snaje. Sve su zaposlili svoje. Primaju platu, a ne rade ništa.

8. U poslednjem broju novina/biltena JKSP Grocka, direktor Dejan Radosavljevic optuzuje vase saradnike za upropascavanje preduzeca navodeci da su nestrucni sa laznim diplomama? Da li novac korisnika usluga treba da ide na ovakva izdanja?

Subvencija koje JKSP dobija od opštine su preko 18 miliona dinara, sa tolikom subvencijom JKSP bi trebao da iznosi smeće besplatno građanima ove opštine. Bez obzira na to, JKSP je dizalo cene na različite usluge.

Bez obzira na dobar priliv novca od naplate i subvencije od opštine, svi imate bezbroj divljih deponija od Kaluđerice do umčara.

Kada smo imali uticaj u JKSP potrošnju goriva smo smanjili na 50%, a odnosili smo 200% smeća više.

Skele smo remontovali da bi građani besplatno mogli da pređu Dunav u Ritopeku, a oni su sad tu skelu iznajmili privatniku za 3000€ koji to naplaćuje od građana.

Pijaca u Grockoj koja se sada pravi je duplo manja nego prethodna, iako je cilj bio da se ovom novom pijacom suzbije prodaja na ulici. Izvođač ovog posla je Zanatlija DOO iz Leštana, a materijal dobavlja LiKom, firma zamenika predsednka opštine Petra Momčilovića kadra DSS-a.

Građane zanima i ko će izdavati lokalne na toj budućoj pijaci i pod kojim uslovima.

Postavlja se pitanje zašto komunalno angažuje više privatnih kamiona iako u svom posedu ima dovoljan broj istih. Čiji su to kamioni i koliko dobijaju novca za te usluge?

9. Koji su najveći problemi naše opštine i kako ih rešiti?

Legalizacija je najveći problem ove opštine. Ali prvo se mora promeniti sistem ako si simpatičan nekome, može sve ako nisi onda ne može ništa. Kada se promeni ta politika, a to će se promeniti čim mi dođemo na vlast, možemo da nastavimo dalje. Visina iznosa legalizacije treba zavisiti od toga koliko je stara kuća, koliko je uloženo u infrastrukturu (puteve, struju, telefon, rasvetu, kanalizaciju, vodovod), u kakvom je stanju kuća i koliko je čovek uložio u stambeni fond a nije dobio stan. Država bi morala taj dug da uračuna u legalizaciju. Legalizacija mora biti simboličan čin.

Na jugu opštine to je problem vodovoda i kanalizacije. Pre svega Pudarci i Umčari moraju biti pokriveni kvalitetnom vodovodnom mrežom.

Na severu opštine je problem kanalizacije. Sva kanalizacija ide u jame, u potoke ili u jame. SNS ima rešenje za to. Uradićemo projekte za svaku ulicu u Kaluđerici, Vinči, Leštanima, Boleču i Vrčinu. Uradićemo prelivne sekrupe gde će ostajati taložnika a voda će ići dalje, a taložnik će se vaditi pumpama svakog meseca ili kako bude trebalo. Kako nemamo novca za kolektor, to bi mogao da uradi samo grad. Ako SNS dođe na vlast u Gradu, garantujem da ćemo izgraditi i kolektor.

Smatramo da PKB Boleč treba da pripadne opštini, a ne gradu, mi ćemo tražiti da se PKB Boleč prebaci u opštinsku nadležnost. Životni interes je da PKB radi, kakve veze ima Grad za njim? Većina zemlje je prodata, posebno deo ka Vinči kod Tri tiganja.

Rešenje je da dođu novi ljudi, ali je problem što neko iz grupacije koja vas podržava koći te promene. Stare strukture SPS-a čine 50% činovnika opštine. Mora to da se promeni.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR