U toku je distribucija besplatnih udžbenika za sve beogradske osnovce

0
721
NextWEB hosting
NextWEB hosting

besplatni_udzbenici_sDistribucija besplatnih udžbenika za sve beogradske osnovce je u toku i teče po predviđenom planu isporuke. Prema najavama Jovane Mehandžić, članice Gradskog veća grada Beograda, svi udžbenici biće isporučeni najkasnije do 29. avgusta i sačekaće osnovce u klupama 1. septembra.  

Da podsetimo, Skupština grada Beograda donela je odluku kojom se predviđa uvođenje besplatnih udžbenika za sve beogradske osnovce, a na osnovu ankete sprovedene među roditeljima beogradskih osnovaca, u kojoj je više od 90 odsto njih  podržalo tu ideju. Grad Beograd obezbedio je sredstva za kupovinu svih udžbenika za sve učenike beogradskih osnovnih škola, sa izuzetkom knjiga za učenje stranih jezika, izborne predmete i radnih svezaka i zbirki zadataka, dok je Ministarstvo prosvete u okviru svog projekta finansiralo udžbenike od prvog do trećeg razreda.

– Ulaganje u obrazovanje beogradskih đaka čvrsto je opredeljenje i prioritet grada Beograda. Ovo je konkretan korak i investicija u važan segment života našeg grada – znanje najmlađih Beograđana. Kupovinom udžbenika želimo da ulažemo u budućnost i da pomognemo roditeljima i porodici koja je u teškoj ekonomskoj situaciji. U vreme krize, kada roditelji u septembru treba da kupe školski pribor i garderobu, da plate rekreativnu nastavu i ekskurzije, ovakvim projektom grada kućni budžet biće pošteđen barem troškova kupovine udžbenika. Sledeće školske godine nastavljamo projekat i idemo korak dalje – svaki beogradski osnovac dobiće na korišćenje još jedan komplet udžbenika: jedan za učenje kod kuće, a drugi za školu. One škole koje nemaju ormariće za čuvanje knjiga biće opremljene kako bismo sledeće godine uspešno realizovali i ovaj segment projekta. Cilj je da deci obezbedimo što bolje uslove za sticanje znanja, a u ovom slučaju vodimo računa i o zdravlju dece – školske torbe biće znatno lakše – objasnila je za Beoinfo Jovana Mehandžić, članica Gradskog veća grada Beograda. 

Nedavno je donet i pravilnik koji bliže propisuje način distribucije, korišćenja, čuvanja i vraćanja udžbenika. Tim povodom formirana je i komisija na nivou grada, koja ima zadatak da prati realizaciju distribucije udžbenika.

– Zadatak komisije je da obezbedi da se na terenu, to jest u svim osnovnim školama u Beogradu distribucija udžbenika sprovede glatko i efikasno, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je saradnja škola, izdavača i lokalne samouprave – grada i opština, u ovom poslu na visokom nivou – istakla je Mehandžićeva i dodala da će učenici biti u obavezi da udžbenike vrate školi poslednjeg nastavnog dana, osim učenika koji su upućeni na popravni ispit i koji će to uraditi posle polaganja ispita.

Prema njenima rečima, komisija je takođe propisala i obrazac potvrde o preuzimanju udžbenika, koji će učitelji i razredne starešine dati svim roditeljima prilikom primopredaje udžbenika. U skladu sa odlukom Skupštine grada i pravilnikom, učenici će udžbenike čuvati i vratiće ih školi na kraju školske godine da bi sledeća generacija beogradskih osnovaca mogla da ih koristi. Samo u slučaju namernog oštećenja ili gubitka udžbenika, pravilnik predviđa da će roditelji biti u obavezi da nadoknade štetu – prve godine od nabavke udžbenika naknada je 100 odsto ugovorene cene pojedinog udžbenika, dok će za svaku narednu godinu naknadu određivati, u zavisnosti od stepena oštećenja, komisija za procenu štete, koju će imati svaka škola, a koja će postupati u skladu sa jedinstvenim uputstvom. 

Udžbenici su namenjeni za višegodišnju upotrebu, a oštećenim će se smatrati oni kojima neodstaje deo teksta ili list ili je obeležen na mestu koje nije predviđeno za to, ali tako da nije moguće brisanje obeleženog i upotreba istog udžbenika za narednu generaciju. 

Inače, projekat „Besplatni udžbenici” na nivou grada Beograda realizuje se već treću godinu zaredom. Godine 2009/10. grad je finansirao besplatne udžbenike za učenike prvog razreda, kada je bilo oko 15.350 đaka prvaka, a u školskoj 2010/11. godini finansirao je besplatne udžbenike za učenike drugog i petog razreda, za ukupno 29.648 školaraca.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR